Suudilerden ABD'ye 100 milyon dolar

Suudi Arabistan’a giden ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Riyad’dan Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrol ettiği Suriye’deki bölgeler için 100 milyon dolar yardım aldı. New York Times'ta yer alan habere göre Riyad yönetimi, Suriye'de IŞİD'den kurtarılan bölgeler için vermeyi taahhüt ettiği 100 milyon dolarlık yardımı, Pompeo'nun önceki günkü ziyareti sırasında ABD’nin hesabına yatırdı.

Trump yönetimi söz konusu mali desteği uzun süredir talep ediyor olsa da tahsilatın Pompeo'nun Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda kaybolması olayıyla ilgili ziyarete denk gelmesi dikkati çekti. New York Times, ABD yönetiminden Suriye siyasetini yönlendiren ancak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin, "Zamanlama kesinlikle tesadüf değil" ifadesine yer verdi.

McGurk reddetti
Gazete, haberinde Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün de açıklamalarına yer verdi. McGurk, ödemenin Pompeo'nun ziyaretiyle bağlantılı olduğu iddiasını reddetti. Suudilerin söz konusu yardımı yapmayı Ağustos ayında taahhüt ettiğini savunan McGurk, ödemenin güz aylarında yapılmasının planlandığını öne sürdü.

Menbiç'te yol haritası belirsiz
Suriye’nin kuzeyinde hareketlilik sürerken, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ise Menbiç konusunda Türkiye ile çizilen yol haritasında ortak devriyelerin başlamasıyla herhangi ilgili bir takvimin söz konusu olmadığını söyledi. Dunford, takvimin acil olmadığını, acil olan güvenlik politikalarının da yerine getirildiği ifade etti.

Jeffrey, İstanbul'da muhaliflerle birlikte
İstanbul'da Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ile bir araya gelen James Jeffrey ise Suriye’deki İran güçlerinin çekilmesi gerektiğini söyledi. Olası bir müdahalenin İdlib'deki sivillerin hayatını tehlikeye atacağını belirten Jeffrey, Birleşmiş Milletler gözetiminde siyasi geçiş sürecinin işlemesini gerektiği söyledi.

Öte yandan Rusya Federasyonu Konseyi Uluslararası Komite Başkan Yardımcısı Vladimir Jabbarov, Moskova'nın Suriye'nin yeniden inşasına katılan Rus şirketlerine karşı yaptırım uyguladığı takdirde Moskova'nın yanıt vereceğini vurguladı.