AB dönem başkanı Riyad’a karşı silah ambargosu çağrısında bulunurken, S. Arabistan Kamu Yatırım Fonu, Rusya-Çin Yatırım Fonu’na ortak oluyor

Suudilere ambargo için Avrupa’ya çağrı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin planlı cinayet olduğunun Suudi Arabistan Başsavcılığı tarafından da teyit edilmesinin ardından bu ülkeye Avrupa’dan yapılan silah sevkiyatının durdurulması yönündeki talepler artmaya başladı. Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, Alman Welt gazetesine verdiği mülakatta, AB çapında Suudi Arabistan’a silah ambargosu uygulanması gerektiğini söyledi.

Kneissl “Öncelikle Yemen’deki korkunç savaş ve Katar krizi, AB olarak artık Suudi Arabistan’a karşı ortak tavır almamızı gerektirir. AB’den tüm silah satışlarını durdurursak, bu anlaşmazlıkların sona erdirilmesine katkıda bulunmuş oluruz” diye konuştu. Kaşıkçı’nın öldürülmesinin “son derece sarsıcı” bir olay ve “eşi görülmedik bir hukuk ihlali” olduğunu belirten Karin Kneissl, “Ancak bu olay dehşetin sadece doruk noktasıdır” dedi. Avrupa Parlamentosu da Perşembe günkü oturumda aldığı kararla AB ülkelerini Suudi Arabistan’a silah ambargosu uygulamaya çağırmıştı.

Merkel’den de yaptırım tehdidi

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz el-Suud ile Perşembe günü gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Kaşıkçı cinayetini “en sert şekliyle” kınayarak Suudi yetkililerden “olayın hızlı, şeffaf ve inandırıcı bir şekilde aydınlatılması”nı talep etmiş, “Almanya’nın uluslararası ortaklarıyla birlikte gerekli önlemleri almaya hazır olduğunu” vurgulamıştı.

Alman muhalefet partileri de Suudi Arabistan’a ambargo çağrılarını sürdürüyor. Alman Yeşiller Partisi eş başkanlarından Annalena Baerbock Suudi Arabistan’a yapılan Alman silah satışlarının silah ihracat yasası ve meclis kontrolüyle önlenmesi gerektiğini söyledi.

Çöl Davosu’nda para konuştu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman önderliğinde gerçekleştirilen ‘Çöl Davosu’ olarak adlandırılan ‘Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı’nda (FII) batının protestosuna rağmen 56 milyar dolarlık iş anlaşması yapıldı. Suudi Enerji Bakanı Halid el-Falih, 3 günlük konferans sırasında 56 milyar dolar değerinde 25’den fazla anlaşma imzalandığını belirterek, “İmzalanan sözleşmelerin çoğu ABD şirketlerine ait. ABD, Suudi ekonomisinin önemli bir parçası olmaya devam edecek çünkü bizi ilgilendiren çıkarlar, konferansın başarısız boykot kampanyasıyla zayıflatılmasından daha büyük” dedi.

S.Arabistan Kamu Yatırım Fonu, Rusya-Çin Fonu’na ortak oluyor

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun Rusya-Çin Yatırım Fonu’na ortağı olacağını açıkladı. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’ndan yapılan açıklamaya göre Kamu Yatırım Fonu, Rusya-Çin Yatırım Fonu’na 500 milyon dolar kaynak sağlayarak fonun hacmini 2.5 milyar dolara yükseltecek. Söz konusu işlemin sonucunda Rusya, Çin ve Suudi Arabistan’ın ortak olduğu bir yatırım fonu ortaya çıkacak. Rusya-Çin Yatırım Fonu’na iki ülke tarafından 1’er milyar dolarlık kaynak sağlanmıştı.