Suudi Arabistan’ın Türkiye’den yaptığı ithalat geçen yılın aralık ayında 13,5 milyon dolara düştü. Ülkeye yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 23,8 oranında geriledi. AKP’nin 2018 yılından itibaren Katar için karşısına aldığı Körfez ülkelerinde hem ticari hem de politik ilişkiler iyice gerginleşti.

Suudilerin boykotu dış ticareti bitirdi

EKONOMİ SERVİSİ

Suudi Arabistan boykotunun yansımaları devam ediyor. Suudi Arabistan İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Suudi Arabistan'ın Türkiye menşeli ürün ithalatı aralık ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Suudi Arabistan’ın Türkiye’den yaptığı ithalat aralık ayında 50,6 milyon riyal, yaklaşık olarak 13,5 milyon dolar olarak kaydedildi. Kasım ayında bu rakam 48,6 milyon dolar seviyesindeydi.

Eylül ayında ülkede Türk mallarına karşı boykot çağrıları yapılmaya başlanmış ardından Suudi Arabistan Ticaret Odası Başkanı Ajlan al-Ajlan‘ın açıklamalarıyla resmiyet kazanmıştı. Suudi Arabistan, Türkiye’den daha çok son kullanıcıya dönük yatırım ve tüketim malları ithal ediyor. Ancak Türkiye, Suudi Arabistan’dan üretimi yakından ilgilendiren ara mal ithalatı yapıyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Suudi Arabistan’a yapılan ihracat geçen yıl 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam 2019 yılında 3,2 milyar dolardı.

Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler son zamanlarda dış politika ve İslamcı gruplara yönelik tutum nedeniyle gerildi. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülmesi gerilimi tırmandırmıştı. Irak dâhil 8 körfez ülkesi özellikle 2012'deki Mısır Darbesi'nden bu yana sert gerilimler yaşıyor. Suudi Arabistan, Mısır'da Müslüman Kardeşler hükümetinin devrilmesini desteklerken, Müslüman Kardeşler'in finansörü konumundaki Katar, Türkiye ile birlikte Mısır'a karşı pozisyon almıştı. Yıllar içinde inişli çıkışlı yaşanan gerilimler içinde Körfez'de savaş olasılığı dahi konuşulmuş, bunun üzerine Türkiye, Katar'da askeri üs kurarak ortaklığını başka bir boyuta çıkarmıştı. Ancak Türkiye bugünlerde Katar için tüm Körfez'i karşısına almış durumda.

BOYKOTTAN HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ ETKİLENDİ

Suudilerin boykotundan en çok etkilenen sektörlerin başında hazır giyim ve konfeksiyon sektörü geliyor. Bu sektörün kasımda ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,6 düşüşle 20,1 milyon dolardan 5,7 milyon dolara gerilemişti. Tekstil ve ham madde sektörünün ihracatı da aynı dönemde yüzde 36 azalışla 5,3 milyon dolardan 3,4 milyon dolara düşmüştü.

KONUT SATIŞLARI DA AZALDI

2020 yılında boykotun başladığı ekim, kasım ve aralık aylarında Suudilere satılan toplam konut sayısı 192 olmuştu. Geçen yılın aynı döneminde ise söz konusu satış adedi 536 olmuştu. Boykot kararının alındığı bu yıl 3 aylık periyotta yaşanan düşüş yüzde 64 oldu. Sadece aralık ayında Suudilere yapılan konut satışı ise, geçen yıla göre yüzde 68 oranında azalarak 194'ten 62'ye gerilemişti.

suudilerin-boykotu-dis-ticareti-bitirdi-845494-1.