TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nca düzenlenen toplantıda konuşan Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, büyük ormanların hızla parçalandığını vurguladı.

Suya ve ormanlara sahip çıkalım

BİRGÜN EGE

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, büyük ormanların hızla parçalandığı vurgulandı.

Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi’nde bugün düzenlenen toplantıda konuşan Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, “Covid-19 pandemisi toprağın, temiz hava ve suyun, sağlıklı gıda ve yaşanılabilir bir çevrenin, bir başka ifade ile yaşamın teminatı olan ormanların değerini bir kez daha ortaya koymuş ve insanlığı bir karar noktasına getirmiştir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda nüfusun azaldığı, göç veren illerde orman alanları arttığı halde, endüstrinin ve nüfusun yoğun olduğu göç alan illerde ormanların azaldığı saptanmıştır" dedi.

Ormanların parçalandığını vurgulayan Bilge, "10 hektardan büyük orman alanlarının sayısı azalırken, 10 hektardan küçük orman alanlarının sayısı yüzde 118 artmıştır. Bu veriler büyük orman alanlarının, hızla parçalanarak küçük alanlara dönüştüğünün kanıtıdır. Aynı zamanda son dört yılda odun üretimindeki artış oranı yüzde 53’ü bulmuştur. Odun üretimindeki aşırı artış ormanlarımızın geleceğini tehdit etmektedir. Bunun yanında milli parkların da odun üretimine açılmasını sağlayacak hazırlıkların yapılıyor olması meslek kamuoyunda yoğun bir kaygı uyandırmaktadır" diye konuştu.

LAKA DERESİ GÖZDEN KAÇIRILMAMALIDIR

Bilge, şunları dile getirdi:

Orman dışına çıkarma işlemleri İzmir Bayraklı ’da olduğu gibi her ne kadar depremde zarar görmüş vatandaşların yerleşimleri için alan açmak amacıyla yapıldığı söylense de; bu alanın 1995 yılında meydana gelen sel felaketinde 58 yurttaşımızın sel nedeniyle yaşamını yitirdiği Laka Deresi Havzasında olduğu gözden kaçırılmamalıdır. İZSU’nun da katkılarıyla dönemin Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalarla bu alandaki yüzeysel akış durdurularak bir felaketin önüne geçilmiştir. Ancak alanın yeniden yapılaşmaya açılması ile adeta bir başka felakete davetiye çıkarılmaktadır. Bu alanın ağaçlandırılması için yapılmış olan milyonlarca liralık masraf bir yana, yer altı su rezervlerinin dengesi ve yeşil alan bakımından kıt kaynaklara sahip İzmir için ayrı bir öneme sahip bu alanın olduğu gibi korunması gerekmektedir. Bu işlemin iptali için TMMOB tarafından başlatılmış olan yargı süreci devam etmektedir.