Kuraklık ve ülkelerin yanlış su politikalarına karşı tepkiler sürüyor. İran’nın İsfahan kentinde Zayende Irmağı’nın kurumasına karşı iktidara tepkiler sürüyor. Eylemlerde 130 kişi gözaltına alındı.

Suyu savunanlar gözaltına alındı

HABER MERKEZİ

İklim krizine bağlı olarak artan kuraklık ve devletlerin göstermelik çözümleri protestolara neden oluyor. Türkiye, İran gibi birçok ülkedeki yanlış su politikaları, sermayeye peşkeş çekilen sulak alanlar, kuraklık krizini derinleştiriyor.

İran’ın İsfahan kentinde Zayende Irmağı’nın kuruması ve bölgedeki kuraklığa çözüm üretilmemesi nedeniyle binlerce insanın eylemi sürüyor. Yargı Erki Sözcüsü Zebihullah Hodaiyan, gösterilerde 130 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.


Başkent Tarhan’da basın açıklaması düzenleyen Hodaiyan, İsfahan’da halkın bölgedeki su krizinin çözülmesi talebiyle düzenlediği barışçıl gösterilerin provokatörler tarafından suistimal edildiğini öne sürdü. Hodaiyan, “Halkın güvenliğini ortadan kaldırdılar, halkın malına zarar verdiler ve halkın doğru taleplerde bulunmasına engel oldular. Bu sırada 130 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden ateş açanlar ve güvenliğe zarar verdiği tespit edilenlerin dışındakiler kefaletle serbest bırakıldı” ifadelerini kullandı.

HATALI SU POLİTİKALARI

İran’da son yıllarda yaşanan kuraklık ülkedeki uzmanların değerlendirmesiyle hükümetin “hatalı” su politikaları nedeniyle İsfahan’daki Zayende Irmağı kurudu. Yeteri kadar suya sahip olmadıkları için mahsullerinin kurumasından şikâyetçi olan İsfahan’daki çiftçiler, 19 Kasım’da protestolara başlamıştı. 25 Kasım’da da çiftçilerin nehrin yakınlarına kurdukları protesto çadırları kundaklanmıştı. İranlı yetkililer, çadırların “provokatörler” tarafından kundaklandığını iddia ederken, protestocular çadırların güvenlik güçlerince yakıldığını savunmuştu. İranlı yetkililer, 25 Kasım’da gösterilerde 67 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA) ise gösteriler sırasında en az 214 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

***

Toplu hayvan ölümleri yaşanıyor

Doğu Afrika’da art arda geçen yağışsız mevsimlerin ardından yaşanan ciddi kuraklık yüzünden su kaynakları tükendi ve bölgede toplu hayvan ölümleri yaşanıyor. BBC Türkçe’nin Kenya’daki Sabuli Yaban Hayatı Koruma Alanından paylaştığı görüntülerde yalnızca birkaç ay içinde 11 zürafa ölüsü bulunduğu kaydediliyor. Kuraklık, yalnızca zürafaları değil tüm hayvanları etkilemiş durumda. Otlak ve sulak alanların kalmadığı Kenya’nın kuzeyindeki bir bölgede canlı hayvan sürüleri açlıktan hayatını kaybediyor.