Sivas Divriği’de işletilen krom madeninde kapasite artışı yapılmak isteniyor. Köy halkının su kaynağı olan dereden su almak isteyen şirkete halk tepkili: Hem deremizdeki suyu alıyorlar hem de “iki ay size aksın” diyorlar

'Suyumuzu ödül gibi sunuyorlar'

Kardelen Tatar

Sivas’ın Divriği ile Kangal ilçesi sınırında yaklaşık 9 yıldır faaliyet gösteren ve bölgede büyük tahribat yaratan Aksu Krom Madencilik’e halk tepki gösteriyor. Sadece Kangal ilçesindeki 2 köyü ÇED sürecinde bilgilendiren, Divriği tarafına ise hiçbir bilgi vermeyen madenden en çok etkilenen ise Divriği köylerinden Güneş köyü.

Kapasite artışına gitmek isteyen şirket, artacak olan su ihtiyacını Divriği’nin köylerine akan ve buradaki halkın kullandığı Karaboğaz Deresi’nden karşılamak istiyor. Şirket yetkilisinin köy halkına “Temmuz, Ağustos aylarında suyu biraz size de veririz” demesi ise ayrı bir tepki konusu.

suyumuzu-odul-gibi-sunuyorlar-648713-1.

ÇED’e aykırı su kullanımı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun aile şirketi olan şirket, iddialara göre Sivas’taki maden için ÇED’e de aykırı davranıyor. Konuyla ilgili BirGün’e konuşan bölge sakini Güneş Gürsoy şunları söyledi: Kapasite artımını yeni haber aldık. Halkı bilgilendirme sürecinden bile haberimiz olmadı. Çünkü ilçe sınırının öbür tarafındaki köylülerle anlaşmışlar ve onlara göre düzenlemişler ÇED’i. Haliyle bize bilgilendirme toplantısı duyurusu yapmadılar. Maden için daha önceden de Karaboğaz deresinin başka bir kolunu kullanıyorlarmış. Biz bunu da bilmiyorduk. Derenin debisinde düşüş olduğunu fark ettik ama kuraklıktan sandık. Meğerse madenciler kullanıyormuş. Oysa ÇED dosyasına baktığınızda, maden için gereken suyu şirketin bir kuyu bulup buradan çıkarma zorunluluğu var. Buna uymamışlar.”

Bölge halkı bu olay karşısında, Devlet Su İşleri’ne (DSİ) çok sayıda şikâyet dilekçesi göndererek işletmenin kapatılmasını istedi. Denetim yapan DSİ’nin kendilerini doğruladığını ve bu durumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduklarını söyleyen Gürsoy şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2 denetim yaptı. İkinci denetimde nasıl oldu anlamadık ama ‘ÇED’e uygundur’ dedi.”

Dinamitler deprem etkisi yaratıyor

Gürsoy sözlerini şöyle sonlandırdı: “10 köyün muhtarı oalrak madene gittik. Yetkilisiyle görüştük. Dalga geçer gibi bize dediler ki, ‘Siz suyu verin Temmuz, Ağustos aylarında size de biraz veririz.’ Bu ne demektir. Kimin suyunu kime ricayla veriyorsunuz. Kendi suyumuzu ödül gibi sunuyorlar. Bu su olmazsa buradaki insanlar ne yapacak. Yaşanan çevre tahribatı da büyük. Çay yatağında bulunan yaklaşık iki milyon ağaç kuruyacak. Kapasite artımıyla bu tahribat 4 katına çıkacak. Dinamit patlatıyorlar, deprem oluyor sanıyoruz. Gürültü, toz desen yine aynı. Atıklarını da gelişigüzel etrafa bırakıyorlar. Tarlalara ya da susuz derelere atıyorlar. Sonra da üzerini kayalarla kapatıyorlar. Dava açacağız. Toprağımızı savunmaktan başka çaremiz yok.”