Suyun ortasına maden

Yaren ÇOLAK

Clariant Boya Kimyevi Maddeler ve Madencilik, Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde bulunan bentonit ocağının kapasitesini artırmayı planlıyor. Ayrıca nihai çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu yayımlanan ocağın kapasite artırımı ile birlikte yeni bir maden ocağı daha kurulmak isteniyor.


Tarım ve mera arazileri üzerine yapılması planlanan bentonit ocağının yayımlanan nihai ÇED raporu ile projeye itiraz süreci de başladı.

Rapora göre yapılması planlanan maden ocağı, Çömlekköy barajına yalnızca 500 metre mesafede. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılması planlanan Çömlekköy barajına yakınlığıyla dikkat çeken maden ocağı yaşam alanlarının da yakınında yer alıyor. Çömlekakpınar köyüne 270, Yünlüce köyüne 310 ve Çömlek köyüne 750 metre uzaklıkta olan maden ocağı açık işletme yöntemiyle yapılmak isteniyor.

15 KAT ARTIRILACAK

Proje kapsamında 7,73 hektar olan 119,20 hektara çıkarılarak yaklaşık 15 kat artırılmak isteniyor. Bu kapasite artışıyla beraber açılmak istenen yeni maden ocağında da yine açık ocak işletme yöntemi uygulanacak. Ancak açılması planlanan maden ocağı, DSİ tarafından Tunca Nehri’nin bir kolu olan Çoban Deresi üzerine kurulmak istenen Çömlekköy Barajı’na sadece 500 metre mesafede.

Proje kapsamında mevcut maden ocağının kapasitesi artırılırken, hemen yanına yeni bir maden ocağı açılacak.

Baraja komşu maden ocağına ilişkin yayımlanan nihai rapor, halkın görüş ve önerilerini almak için ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İl Müdürlüğü'nde 26 Ekim’de on günlüğüne görüşe açıldı.

Geçimini tarım ve hayvanlıkla sağlayan köy halkı ise arazilerinin ve su kaynaklarının üzerine kurulmak istenen maden ocağına tepkili.