Çantanın üstünde Harry Potter ile en yakın iki arkadaşının resmi var; Ron ve Hermione. Üçü de aynı okula, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na gidiyorlar. Bu çantanın sahibi olan kız çocuğuysa ne yazık ki okula gidemiyor. Şu an hiçbir yere gidemiyor...

“Dün gece içinde askeri helikopterlerin ve Taliban’ın bulunduğu çok kötü bir rüya gördüm. Swat’a operasyon düzenlendiğinden beri böyle rüyalar görüyorum. Annem kahvaltı hazırladı bana, sonra da okula gittim. Ama Taliban kız çocuklarının okula gitmesini yasakladığı için giderken korkuyordum.

27 öğrenciden sadece 11’i vardı sınıfta. Sayı Taliban’ın emri yüzünden böyle düştü. Bu emirden sonra üç arkadaşım aileleriyle birlikte Peşaver, Lahor ve Ravalpindi’ye taşındı.

Okuldan eve dönerken bir adamın ‘Seni geberteceğim!’ dediğini duydum. Adımlarımı hızlandırdım, biraz ilerledikten sonra dönüp baktım, adam hala peşimden geliyordu. Ama neyse ki rahatladım çünkü adam telefonla konuşuyordu, büyük ihtimalle telefonda birini tehdit ediyordu.”

Bu satırlar 2009 yılının Ocak ayında, henüz 11 yaşında olan Malala Yusufzai adlı bir kız çocuğu tarafından yazıldı ve günlüğünün bir parçası olarak BBC Urdu kanalında yayımlandı. Üç yıl sonra, 2012’nin Ekim ayında, 14 yaşındaki Malala eve gitmek üzere okuldan çıkınca yanına yaklaşan arabanın penceresinden bir adam başını uzatıp sordu: “Sen Malala Yusufzai misin?” Küçük kız onaylayınca arabadaki bu adam, bu yiğit İslam savaşçısı, mert mi mert bu mücahit, namlusunu Malala’ya doğrulttuğu silahı ateşledi.

Malala’nın hakkında bir “katli vaciptir!” fetvası verilmişti, çünkü bu velet ‘inadına!’ okula gidiyordu. Neyin inadına? Taliban’ın... Sözlük anlamı ‘talebeler’ olan örgüt, 2009 yılının Ocak ayında her gece, kaçak yayın yaptıkları bir radyo frekansından bir bildiri yayınlayarak 15 Ocak gününden itibaren Swat Vadisi’nde kız çocuklarının okula gitmesinin yasaklandığını duyurmuştu. Eğer yasağa uyulmazsa bölgedeki güvenlik güçleri ve okul yönetimleri bundan sorumlu tutulacaktı. Gerçi Taliban kızların okumaması için elinden geleni zaten yapmıştı –kızların öğrenim gördüğü 200’den fazla okulu bombalamış, yakıp yıkmışlardı. Kızlarını okutmak isteyen münafıklardan bazıları Swat’ı terketmişti, bazıları ise ne deveyi güdüyor ne de diyardan gidiyorlardı... İşte kutlu mücahitlerin infaz etmeye çalıştığı Malala bu münafık ailelerden birinin, 11 yaşından beri bir insan hakları aktivisti olarak Taliban’ın Allah uğruna eylediklerine inadına karşı çıkan münafık kızıydı. Kızın münafıklığı, Desmond Tutu adlı bir kara papazın veledi çocuklarla ilgili uluslararası bir ödüle aday göstermesinden de belliydi zaten!

Cerrahlar küçük kızı ameliyatla kurtarmaya çalışırken, bölgedeki Taliban güçlerinin sözcüsü İhsanullah İhsan – bu da ‘Allah’ın lütfu’ anlamına geliyor- İslam ve Şeriat yasalarına karşı yürütülen kampanyanın bir parçası olan bu kıza karşı ‘başarılı bir operasyon’ gerçekleştirildiğini duyurdu ve kız çocuğunu vuran ‘talebe’leri kutladı...

Üzerinde Harry Potter, Ron ve Hermione’nun resmi bulunan çantanın sahibi küçük kız günlüğüne şunları da yazmıştı: “Annem bu günlükleri yazarken kullandığım takma isim olan Gül Makai’yi çok sevdi ve babama ‘Niye kızımızın ismini Gül Makai olarak değiştirmiyoruz ki?’ diye sordu. Bu isimden ben de hoşlanıyorum, çünkü gerçek ismim ‘kederli’ anlamına geliyor.”

Bugün Malala’nın çantası da ‘malala’; ama yine de inadına okula gitmek için, inatçı sahibinin hastaneden sağ salim dönmesini bekliyor...

***

Bu olay heykellerin yıkıldığı, laik eğitim kurumlarının bir kısmının kapatılıp bir kısmının da zorla dinsel eğitim kurumlarına dönüştürüldüğü, arabalarda müzik dinlemenin bile yasaklandığı bir ülkede yaşandı; heykellerin yıkıldığı, laik eğitim kurumlarının zorla dinsel eğitim kurumlarına dönüştürüldüğü, ‘günahkar’ filmler gösterilen festivallerin devlete ihbar edildiği, ‘müstehcen’ türkülerin yasaklanmasına yönelik ‘entelektüel’ çabaların sarfedildiği ülkede değil...