Müzikleri karanlık ve fazlasıyla tozu alınıp parlatılmış bir synth tonu. Jakuzi’yi ilk duyduğum andan bu yana radarımdan bir an bile çıkmadılar. İlk albümleri ‘Fantezi Müzik’ beklediğimden daha fazla yankı uyandırdı memlekette. Aslında müzikte yepyeni diyebileceğimiz bir detay, sound anlamında yoktu fakat o, ben ve benim jenerasyonumun çok sevdiği karanlık synth havasını bu topraklara hiç de […]

Synth-wave’in Ferdi Özbeğen’i

Müzikleri karanlık ve fazlasıyla tozu alınıp parlatılmış bir synth tonu. Jakuzi’yi ilk duyduğum andan bu yana radarımdan bir an bile çıkmadılar. İlk albümleri ‘Fantezi Müzik’ beklediğimden daha fazla yankı uyandırdı memlekette. Aslında müzikte yepyeni diyebileceğimiz bir detay, sound anlamında yoktu fakat o, ben ve benim jenerasyonumun çok sevdiği karanlık synth havasını bu topraklara hiç de zorlamadan uyarladılar. Yani çok da orijinal olmayan bir sounddan gayet orijinal tınlayan yeni bir üretim yapmak her babayiğidin harcı değil. Duruşlarının, sözlerinin ve Kutay Soyocak’ın pes vokalinin hemen ayrıştırılabilir özelliklere sahip olması benim gördüğüm kadarıyla grubu bir adım öne çıkarttı.

En önemlisi albüm ve konserler arasında en önemlisi ‘eğlence’ farkı olması. ‘Fantezi Müzik’ konserleri parça tesirli bomba gibi etkiledi her seferinde. En basit örnek “İstediğin Gibi Kullan” adlı şarkıyı albümde sukunet içinde dinlerken grubu izlediğim son Babylon konserlerinde bu şarkıda gerçekten sıkı bir eğlence sundular.

Geçen yıllarda Bursa Nilüfer Festivali’nde daha punk’a yakın duruşlarına şahit olurken bugün aynı patlamayı daha oturaklı bir biçimde verdiklerini gözlemledim. Şovlarından bir şey kaybetmeden evriliyor bu grup.

Jakuzi sahne hakimiyetinin ne derece önemli olduğunun kanıtı gibi. Kutay sahnede sürekli hareket halinde ve herkesle ilgileniyor. Bu, seyirciyi avuç içine alma konusunda önemli bir başlangıç. Jakuzi’de karizma konusunda bir eksiklik yok hatta artık gayet janti bir duruşa da sahipler. Kutay, pes vokallerinden ceketine ve ayakkabılarına kadar bir sahne adamına dönüşmüş durumda. Kutay Soyocak’ın sahne duruşuna illa bir yakıştırma uydurmam gerekiyorsa çekinmeden Synth-wave’in Ferdi Özbeğen’i diyebilirim.

Synth-wave’in hakkını veren Jakuzi ikinci albümü Hata Payı için yayın tarihini 5 Nisan olarak belirlemiş vaziyette. Gotik soslu Synth-wave’in memleketteki temsilcisinden nasıl bir kayıt geleceğini merakla bekliyorum. Neyle karşılaşırsam karşılaşayım konserlerinde bambaşka bir atmosferle tanışacağımdan da eminim. Grubun yeni albümünden ilk yayımladığı single ‘Şüphe’nin klibini grubun Youtube sayfasından izleyebilirsiniz. Eli Kasavi’nin yönettiği klip, şarkının paralelinde hoş bir anlatım sergiliyor. Yeni albümle ilgili son birkaç cümleyi de Kutay Soyocak’a bırakıyorum: “Melankoli biraz da nerede yaşadığımla ilgili sanırım. Bu sözlerimden de anlaşılabilir. Herkes gibi bazen karanlık bazen kayıp bazen de yalnız hissediyorum. Burada ekonomi ve politika beni bazen umutsuzluğa düşürüyor. Gelecek biraz flu fakat umutlarımızı yüksek tutup yaptıklarımıza devam ediyoruz. Kitlemiz gün geçtikçe büyüyor.”

Jakuzi bildiği işi iyi yapmaya devam edecektir. Bana en güzel gelen şey ise Jakuzi gibi alternatif sayılabilecek bir yerli grubun, Babylon gibi büyük bir mekanı tıklım tıklım doldurup gelen her insanı tek tek coşturması oldu.

Memlekette 10 yıl önce konuşsak tahmin etmeyeceğimiz parlamalar yaşanıyor. Ve bu müzik için en büyük umut.