Yunanistan’daki iktidarın büyük ortağı SYRIZA’da, üçüncü kurtarma paketinin imzalanmasının ardından merkez komite ilk kez toplandı; eylül ayında genel kurulun toplanması bekleniyor

SYRIZA bölünüyor mu?

Yunanistan’a uygulanan ağır kemer sıkma politikaları karşısında halkın umudu olan ve ocak ayında yapılan erken genel seçimde iktidara koşan Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) bütün vaatlere karşın Troyka ile üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varması ülkenin yanı sıra partinin de geleceğini tehlikeye attı. Kurtarma paketinin parlamentoya sunulmasıyla başlayan süreç, dünkü merkez komitesi toplantısında ise had safhaya ulaştı.

ANLAŞMAYI SAVUNDU
Merkez komite toplantısında bir konuşma yapan SYRIZA lideri ve Başbakan Aleksis Çipras, uluslararası kreditörlerle yaptığı anlaşmayı savundu. Çipras, yaptıkları anlaşmaya kendi partisinden milletvekillerinin karşı çıkmasını “Kabul edilemez” olarak değerlendirirken, “Birleşik SYRIZA için herkesi siyasi sorumluluğu paylaşmaya çağırıyorum. Avro Bölgesi’ni hiçbir ekonomik destek olmadan terk etmek yüksek oranlı bir devalüasyon, acımasız tasarruflar demektir. Yaptığımız anlaşmayı kabul etmeyenler ya kör ya da gerçeği saklıyor” diyerek sert eleştiriler sıraladı.

EYLÜLDE KONGRE VAR
Parti içinde ‘absürt’ bir ikilik olduğunu öne süren Çipras, “Bizim partimizde daha küçük veya büyük solcu; daha küçük veya büyük devrimci bulunmaz. Eğer amaç ortak değilse birlikteliğin de bir anlamı yok” diyerek bir anlamda partinin bölünebileceğinin de sinyallerini verdi. Kurtarma paketinin şartlarını parti kongresinde oylamaya sunulabileceğini belirten Çipras, “Eylül ayında bir kongre yapılma çağrımı yineliyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Ancak parti içindeki gruplardan Sol Platform, bu kongrenin daha da erkene alınmasını istiyor. Zira, ağustos ayında kreditörlerle üçüncü kurtarma paketinin şartları konusunda büyük ölçüde anlaşmaya varılacak. Bu da, eylül ayında toplanacak olası kongrenin bölünmeyle sonuçlanacağının en açık göstergesi olarak nitelendiriliyor.

LAFAZANİS ISRARCI
Üçüncü kurtarma paketine karşı çıktığı için Enerji Bakanlığı görevinden kovulan Panagiotis Lafazanis ise avrodan çıkılması gerekliliğinde ısrar ediyor. Lafazanis, “Avrodan çıkış bütün kara propagandaya karşı bir felaket olmayacaktır” ifadelerini kullandı. Parti içindeki muhalefetin en güçlü kalesi Sol Platform, SYRIZA’daki olası bölünmenin bütün sorumluluğunu üzerine almak istemese de özellikle Çipras’ın açıklamaları karşısında nasıl bir tavır alacakları partinin geleceğini de etkileyecek. Uzmanlar, olası bir bölünmenin ardından erken seçimin kaçınılmaz olduğunu da vurguluyor.

***

VARUFAKİS'İN YARGILANMASI PARLAMENTONUN ELİNDE!
Yunanistan’da kreditörlere karşı ‘olumsuz tavırları’ nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kalan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in başı şimdi de yargıyla dertte. Yüksek Mahkeme Savcısı Efterpi Koutzamani, Varoufakis’in dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmamasının incelenmesi için parlamentoya resmi çağrıda bulundu. Varoufakis, Yunanistan’ın ortak para birimi avrodan çıkarak drahmiye dönmesi halinde kullanmayı planladığı paralel bankacılık sistemi kapsamında bir arkadaşından Maliye Bakanlığı’nın online vergi sistemini hacklemesini ve memurların kişisel bilgilerini özel bir bilgisayarda toplamasını istediğini açıklamıştı. Varoufakis bu sayede drahmiye geçilmesi durumunda maaş ödemelerinde bir aksama yaşanmamasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetmişti. Varoufakis, Başbakan Aleksis Çipras’ın onayı olmadan hazırladığı planla, görevini kötüye kullanmakla, kişisel bilgileri ihlal etmekle, mevcut para yasalarını çiğnemekle ve suç amaçlı örgüt kurmakla suçlanıyor.