SYRİZA'da çatlak büyüyor

Referandumdan "hayır" oyu çıkmasına rağmen, "kurumlar" ile imzalanan yeni kurtarma anlaşmasının SYRİZA üzerindeki siyasi yansımaları devam ediyor. Refarandum sonrası Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Yanis Varoufakis'in ardından, bugün de Maliye Bakanı Yardımcısı Nadia Valavani, Başbakan Çipras'a istifasını sundu. Öte yandan SYRİZA Merkez Komitesi'nden 108 üye acil toplantı çağrısında bulundu.

Yunanistan parlamentosundaki anlaşma oylaması beklenirken, Maliye Bakanı Yardımcısı Valavani'nin Çipras'a yazdığı bir mektupla istifa ettiği duyuruldu. Bugün paylaşılan mektubunda Valavani, "Anlaşma olmayacağından emin olduğum için müzakere grubunu destekledim. Hâlâ anlaşma olmayacağını umuyorum. Bunlar, Almanya'daki egemen çevrelerin, hükümetimizi ve ülkemizi aşağılama taktikleri" ifadelerini kullanırken, "Mücadelenin devam ettiğine inanmak istiyorum" dedi. Daha sonra gazetelere konuşan Valavani, anlaşma için evet oyu kullanmayacağı için istifa ettiğini belirtti.

Öte yandan, İleri Haber'den Akın Art'ın ulaştığı habere göre, 201 üyeli SYRİZA Merkez Komitesi'nden 109 üyenin imzasıyla yapılan açıklamada acil toplantı çağrısı yapıldı. Kreditörlerle yapılan anlaşmanın MK'ye sunulmadan parlamentoya getirilmesine itiraz eden MK üyeleri, varılan anlaşmayı bir "darbe" olarak nitelendirdi. Önceki gün kendi internet sitesinden yayınladığı yazıda Varoufakis de anlaşma için aynı benzetmeyi kullanırken, anlaşma maddelerini de Yunanistan'ın "Teslimiyet Şartları" olarak nitelendirmişti.

Bugün yapılacak olan parlamento oylamasında, en az 30 SYRİZA milletvekilinin anlaşmaya "hayır" diyeceği belirtiliyor.