Yunanistan meclisi dün sabah saatlerinde yeni bir kurtarma paketi için şartları kabul etti, SYRIZA Vekili Mustafa, “İflas etmektense mücadeleye devam etmeyi seçtik” dedi

SYRIZA vekili Mustafa: Mücadeleye devam

ONUR EREM - @onurerem

Yunanistan’da SYRIZA’nın teklifiyle mecliste görüşülen kurtarma paketi dün sabaha karşı kabul edildi. 300 sandalyeli parlamentoda 151 evet oyuna karşı 38 hayır oyu çıktı. Onaylanan paketin içinde geçen hafta referandumda reddedilen Troyka teklifine benzer maddeler de vardı. Fakat emekli maaşları ve asgari ücret gibi konular bu pakette de pazarlık konusu yapılmadı. Buna rağmen SYRIZA’nın içindeki sol kanattan pakete itiraz edenler oldu. Geçen pazar günü gerçekleşen referandumun ardından, AB maliye bakanlarının kendisini istemediklerini açıklamaları nedeniyle istifa eden Yanis Varoufakis de dahildi.

SYRIZA’nın Rodop Milletvekili Mustafa Mustafa, oylamayı ve sonuçlarını BirGün’e değerlendirdi. “Ülke olarak bir ikileme itildik. Ya ülke olarak düzensiz bir iflasa zorlanacaktık ya da iflastan korunarak mücadeleye devam edecektik. Biz mücadeleye devam etmek için, müzakereler sonucunda ortaya çıkan bu şartları kabul ettik” diyen Mustafa, Avro Bölgesi’nin zor ve neoliberal bir ortama sahip olduğunu, bu ortamda kalarak mücadelelerine devam etmek için tek seçeneğin bu maddeleri kabul etmek olduğunu anlattı: “Bu yüzden böyle bir geri adım attık. Ancak bu geri adımın içinde kırmızı çizgimiz olan emeklilerin ve yoksulların maaşlarından ödün vermedik.”

‘UMUT DEVAM EDECEK'
Mustafa Mustafa, Troyka ile yeni bir paket üzerinde uzlaşılması durumunda finansman yokluğu nedeniyle hayata geçirilemeyen, yarım kalmış yatırımların da tamamlanma imkânına kavuşacağını söyledi.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve Avro Bölgesi’nde kalmak istediğine, fakat AB içindeki bazı çevrelerin Yunanistan’ın asi ve solcu hükümetinden kurtulmayı kendilerine öncelik olarak seçtiklerine dikkat çeken Mustafa, “Yunanistan’a sıkı para politikaları ve neoliberal uygulamalar dayatanlar bunları ülkeye faydalı olacağı için değil değil, kendilerine kurban aradıkları için istiyor” dedi.

Parti içinde pakete itiraz edenler hakkındaki sorumuzu, “Böyle itirazların da olması doğaldır, biz çoğulcu bir partiyiz” diye yanıtlayan Mustafa, şunları söyledi: “Bazı dostlarımız bu pakete itiraz ediyor. Ancak örgütlerimiz içinde bu konuda bir birlik var. Vekillerimizin de neredeyse tamamı mücadeleye bu şekilde devam etmemiz gerektiğini düşünüyor. 5 aydır verdiğimiz mücadele dünyadaki pek çok halka ilham oldu. Dünya solu için umut kaynaklarından biri olmayı sürdürmek istiyoruz.”

Öte yandan BBC’ye konuşan Yunanistan İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dimitris Tsoukalas, geçen hafta yapılan referandumdan hayır çıkmasına rağmen hükümetin benzer bir kurtarma paketi kabul etmesinin tezat oluşturmadığını, Yunanistan halkının geçen hafta Troyka’nın dayatmasına hayır dediğini, parlamentonun ise önceki gün Yunan Hükümeti’nin kendi şartlarıyla bir kurtarma paketini kabul etmesine yol verdiğini açıkladı.

***

Brüksel’de zorlu müzakere

Avro Bölgesi’nin 19 maliye bakanı dün Brüksel’de bir araya gelerek Yunanistan’ın teklif ettiği yeni kurtarma şartlarını görüştü. Yunanistan’ın yeni Maliye Bakanı Öklid Çakalotos ile temsil edildiği toplantıda Hollanda İşçi Partisi kökenli Avro Grubu Başkanı Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem artık Yunanistan ile aralarında bir güven sorunu olduğunu, bunun da müzakereleri zorlaştıracağını söyledi. Yunanistan’ın yeni teklifinde 60’ı AB kurumlarından, 20’si de IMF’den olmak üzere yaklaşık 80 milyar avroluk bir kurtarma paketi öngörülüyor.