Systemair HSK firması, Birleşik Metal-İş’in fabrikada yetki aldığını inkar etmeye çalıştı. Sendika, Bakanlık tarafından iletilen çoğunluk tespit belgesini paylaşarak “Systemair HSK yönetiminin çalışma barışı için çözüm yolları aramak yerine hukuksuzlukta ısrarı sürüyor” ifadelerini kullandı.

Systemair HSK yalan söylüyor

Haber Merkezi

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın işyerlerinde örgütlenmesini hazmedemeyen Systemair HSK firması yaptığı yazılı basın açıklamasında “Sendikanın yetki alabilmesi için gerekli çoğunluk şirketimizde sağlanmamıştır” ifadelerine yer verdi.

Firmanın açıklamasının hemen ardından twitter hesabında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından iletilen çoğunluk tespit belgesini paylaşan Birleşik Metal-İş Sendikası “Systemair HSK yönetiminin çalışma barışı için çözüm yolları aramak yerine hukuksuzlukta ısrarı sürüyor” ifadelerini kullandı.

SYSTEMAİR HSK HUKUKSUZLUKTA ISRAR EDİYOR

Birleşik Metal-İş iddialara ilişkin yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sendikamız ilk günden itibaren ulusal ve uluslararası kamuoyunu objektif ve düzenli olarak bilgilendirmiştir. Öte yandan şirket yönetiminin sendikalaşmaya yönelik tahammülsüz tutumundan vazgeçerek, işyerinde çalışan işçileri temsil eden sendikamızla görüşmelere başlaması için girişimlerimiz de kesintisiz olarak sürdürülmüştür. Ancak Systemair HSK yönetiminin çalışma barışı için çözüm yolları aramak yerine hukuksuzlukta ısrarı sürüyor. Şirket yönetimi yaptığı açıklamada sendikamızın üye sayısı olarak işyerinde yeterli çoğunluğu sağlamadığını, Bakanlığa kendilerine sadece sendikamızın işyerinde yetki tespiti isteminde bulunduğunu bildirdiğini ifade etmektedir. Oysa sendikamız işyerinde 6356 sayılı yasanın aradığı yeterli üye çoğunluğunu sağlamış, Çalışma, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bu çoğunluğu kayıtlardan tespit etmesi için 9.10.2020 tarihinde başvuruda bulunmuş, Bakanlık incelemesini tamamlayarak işyerinde sendikamızın işçileri temsil etmek için yasanın aradığı üye çoğunluğuna sahip olduğuna dair ‘çoğunluk tespit belgesini’ 15.10.2020 tarihinde tarafımıza iletmiştir. Bu belge aynı zamanda işyerine de ulaşmıştır. Şirket yönetiminin açıklamasında yer alan ‘işyerinde sendikanın yetki alabilmesi için gerekli çoğunluk şirketimizde sağlanmamıştır’ ifadesi doğru değildir.

NE OLMUŞTU?

Birleşik Metal-İş Sendikası, Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren Systemair HSK Havalandırma Endüstri A.Ş fabrikasında yüzde 50’nin üzerinde işçinin örgütlenmesiyle çoğunluk sağladı. Bakanlık tarafından patrona ve sendikaya 15 Ekim Perşembe günü yetki tespit belgesi iletildi. Cuma günü 50’ye yakın işçi ücretsiz izne çıkarıldı. İşçiler ücretsiz izne çıkarıldıkları gün ‘işe geri dönme’ ve ‘toplu sözleşme’ talebiyle direnişe başladı. Fabrika önünde direniş devam ederken çalışan işçiler de direnişteki arkadaşlarına dayanışma mesajları iletti. Systemair patronu dayanışmayı da hazmedemeyerek 2 işçiyi işten çıkarma yasağı olmasına rağmen ‘iş ahlakına uygun davranmama’ istisnasını gerekçe göstererek işten çıkardı. İşçilerin direnişi ise daha da büyüyerek kamuoyundan da destek. Direniş basına yansıdı, emek güçleri, siyasi partiler ve diğer sendikalar işçilere dayanışma ziyaretlerinde bulundu. Systemair patronu ise son olarak yaptığı yazılı açıklamada sendikanın yetki almadığını iddia etti.