Covid-19 salgınıyla mücadelede ön sırada yer alan ve ağır şartlar altında çalışan başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanları, istifa etmeye ve emekliliklerini istemeye başladı.

Tabip Odaları istifaların artmasından endişeli

BERKAY SAĞOL

Covid-19 salgınında Türkiye'de vakalar ve ölümler her geçen gün artmaya devam ediyor. Yaklaşık 7 aydır salgınla en önde mücadele eden doktorlar ve sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromuna girerek istifa etmeye ve emekliliklerini istemeye başladıkları bildirildi. Devlet hastanelerinden ayrılanlar arasında göğüs ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, acil servis çalışanları, aile hekimleri ve hemşireler bulunuyor. Eski Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Covid-19 salgını devam ederken Türkiye genelinde 900 doktorun istifa ettiğini açıkladı. Tabip Odalarının en büyük endişesi ise ilerleyen günlerde istifaların artması.

Pandemi dönemindeki ağır çalışma şartlarına rağmen hala doktorlara ve sağlık çalışanlarına şiddet uygulandığına vurgu yapan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, "Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Balıkesir'de de istifa eden ve emekliliğini isteyen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız özellikle göğüs hastalıkları ve dahiliye uzmanları. İstifa edenlerin yanı sıra bazı arkadaşlarımızın daha istifa ve emeklilik dilekçeleri işleme alınmadı. Sağlık çalışanları gerçekten tükendi ve bu sayılar daha da artabilir. Biz üç gündür tüm servislerde siyah kurdeleyle çalışıyoruz dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla. Pandeminin bu ağır şartlarının yanında bir hekimlere ve sağlık çalışanlarına şiddet devam ediyor. Ayvalık'ta sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete karşı bir açıklama gerçekleştirerek tepki gösterdik. Şiddet ile ilgili cezai müeyyidelerin sağlıkla ilgili Temel Sağlık Hizmetleri Kanununa ek yapılan değişikliklerde değil, Türk Ceza Kanunu’nda açık şekilde yer almasını istiyoruz. Saldırganların kamuoyu baskısı ile kısa süreliğine tutuklanıp, ardından serbest bırakılmasını değil, etkin biçimde cezai yaptırıma tabi olmalarını bekliyoruz" dedi.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin ise, "Muğla'da ve ilçelerindeki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sayısı Ankara, İstanbul ve İzmir'den farklı. Burada bazı branşlarda daha az sayıda uzman hekim çalışıyor. Ancak Türkiye genelinde olduğu gibi Muğla ve ilçelerinde de sağlık çalışanları yıprandı, tükendi ve kendini tedirgin hissediyor. Bunun sonucunda burada da istifalar ve emekliye ayrılanlar var. Birçok hekimin zaten emeklilik yaşı gelmişti ancak çalışmaya devam ediyordu. Bu süreçte onlar dilekçelerini vererek emekliye ayrıldılar" ifadelerini kullandı.

"DENİZLİ'DE YOĞUN BAKIMLAR TAMAMEN DOLU"

SES Denizli Şube Başkanı Selçuk Göçer de, "Sağlık çalışanlarının durumu Denizli'de gerçekten kötü. Hepsi gün gün tükeniyor ve çember daralmaya devam ediyor. Verdikleri emeklerin karşılığını göremedikleri için birçok sağlık çalışanının psikolojisi bozuk durumda. Aralarında 'Artık ne olursa olsun' diyenler bile var. Bizlerle yani meslek odalarıyla tam veriler paylaşılmıyor ancak burada da istifaların olduğunu duyduk. Doktorlar ve sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu içinde. Denizli'de de her geçen gün pozitif vaka sayılarının artması iyice moralleri bozuyor. Denizli Devlet Hastanesi'nin yoğun bakımı tamamen dolmuş durumda. Bunun yanında Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nin de pandemi servisi tamamen dolmuş durumda" diye konuştu.

Öte yandan Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde birçok doktorun ve sağlık çalışanının istifa edeceği iddia edildi.