Yerel seçimlerde ittifak yapılıp yapılmayacağına dair görüşmelerini sürdüren CHP ve İYİ Parti’den konu hakkında açıklamalar geldi. Gelen açıklamalar iki parti açısından tablonun henüz netleşmediğini gösteriyor

Tablo henüz netleşmedi

24 Haziran Genel Seçimleri’ne Saadet Partisi ile birlikte ‘Millet İttifakı’ adıyla giren CHP ve İYİ Parti, yerel seçimlerde ittifak kurulup kurulamayacağını tartışmaya devam ediyor. İki partinin yetkili isimlerinden gelen açıklamalar, tablonun henüz netleşmediğini gösteriyor.

Dün düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, şimdiye kadar 250 belediye başkanlığı adayını açıkladıklarını, 6 Aralık’ta da 300 civarında adayı açıklayacaklarını söyledi. Torun, İstanbul, Ankara ve İzmir için ise çalışmaları yoğun biçimde sürdürdüklerini söyledi.

SEÇMEN FAKTÖRÜ
Torun, İYİ Parti ile yerel seçim ittifakı kurma çalışmalarına dair de konuştu. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile önümüzde hafta bir görüşme yapacağını ifade eden Seyit Torun, İYİ Parti’nin CHP adayını İstanbul ve İzmir’de desteklemesine karşılık Ankara’da aday çıkarmak istediğine dair söylentilere yanıt verdi. “İller bazından böyle bir şey söz konusu değil” diyen Torun, “Bir genel çerçeve ve ilkeler üzerinde görüşmeler devam ediyor. ‘O il senin bu il benim’ gibi bir değerlendirmemiz yok. İller bazında sonuçlar değerlendirilecek ve ona göre bir yol çizilecek” ifadelerini kullandı.

Yerel seçimlerde bir taban ittifakı peşinde olduklarının altını çizen Seyit Torun, “İnanıyorum ki o anlamda da birçok siyasi partinin üzerinde güveni oluşan belediye başkanlarımız mutlaka onların (seçmenin) tercihlerini alacaktır. Bu HDP seçmeni için de böyle olacaktır’’ diye konuştu.

‘ADİL İŞ BİRLİĞİ’
İYİ Parti Başkanlık Divanı toplantısı ardından konuşan partinin Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise, “İş birliği görüşmelerimiz devam ediyor. Herhangi bir tıkanma söz konusu değil. Sanıyorum bu hafta içerisinde iller ve adaylar konusunda netleşmeler olacaktır” dedi. Paçacı, “Umuyorum ve ümit ediyorum ki adil bir işbirliği sonucunda 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde İYİ Parti ve CHP bazı illerde bu işbirliğini gerçekleştirecektir” ifadelerini kullandı.

SP: İTTİFAK YOK
Öte yandan genel seçimlere Millet İttifakı çatısı altında girmiş olan Saadet Partisi’nin Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da düzenlediği basın toplantısında yerel seçimlerde ittifak konusuna değindi. Kılıçdaroğlu’nun hafta başında yaptığı ziyaretin ‘nezaket’ amaçlı olduğunu söyleyen Karamollaoğlu, “Bizim ‘ittifak’ diye bir konu gündemimizde kesinlikle yok, bunun bilinmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.