Tahıl koridoru için görüşmeler başlıyor
Lavrov, Türkiye ziyaretinde görüşmelerin sinyalini vermişti - Fotoğraf: Depophotos

Haber Merkezi

Ukrayna’dan açılacak tahıl koridoru için görüşmeler bugün İstanbul’da başlayacak. Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin askeri heyetler arasındaki görüşmelerin bugün İstanbul’da yapacağını duyurdu. Görüşmeye Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetleri de katılacak.

Çalışmalar dâhilinde kendisinin de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsatan Hulusi Akar, bunun ardından kamuoyunda "kırmızı hat" nitelendirilen Türkiye ile Ukrayna ve Rusya arasında doğrudan temasın hayata geçirildiğini hatırlattı.

Gıda krizinin çözümüne yönelik Milli Savunma Bakanlığı heyetinin Moskova’ya giderek Rus askeri heyeti ile görüştüğünü ve daha sonra Ukrayna askeri heyetinin Milli Savunma Bakanlığı’na geldiğini anımsatan Akar, "Tüm bu görüşmelerin ardından yarın İstanbul’da Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın uluslararası piyasalara deniz yoluyla emniyetle sevkine yönelik Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyeti görüşmeler icra edecek" dedi.

TAHIL AMBARGOSU GIDA KRİZİ ENDİŞELERİNE YOL AÇTI

Dünya tahıl ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu üreten iki ülkenin savaşta olması ve Rusya’nın Ukrayna’ya tahıl ambargosu uygulaması dünyada gıda fiyatlarının artmasına ve gıda krizi endişelerine yol açtı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmelerinde, Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması konusunu ele almıştı. Aynı zamanda daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretinde "Türkiye ve Ukrayna ile tahıl konusunda görüşmeye hazırız" açıklamasında bulunmuştu.

BİR GÖRÜŞME DE TAHRAN’DA

Kremlin’den yapılan açıklamada ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önümüzdeki salı günü Tahran’a yapacağı ziyarette ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşeceği belirtildi. Açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Üçlü görüşmenin yanı sıra elbette ikili görüşmeler de olacak. Dün Putin ile Erdoğan arasında üst düzey temasların olacağını bildirmiştik. Bir görüşme orada da olacak” dedi. Peskov, “Tahran ziyareti için hazırlık yapılıyor. Astana sürecinin garantör ülkelerinin liderleri arasında burada bir görüşme yapılacak. Bu bilindiği üzere, Suriye’ye istikrar getirilmesi süreci kapsamında” ifadelerini kullandı. Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün telefonda görüşmüştü. Kremlin, telefon görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, "Yakın gelecekte Rusya ve Türkiye arasında bir zirve yapılacağını" aktarmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ise dün gerçekleşen görüşmede, Suriye’deki durumun yanı sıra Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair hususlar ele alındı.