Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın deniz yoluyla sevkine ilişkin askeri heyetler arasındaki görüşmelerin yarın (13 Temmuz) İstanbul'da yapacağını duyurdu. Görüşmeye Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM heyetleri heyetleri katılacak.

Tahıl koridoru için görüşmeler yarın İstanbul'da yapılacak

Ukrayna'dan açılacak tahıl koridoru için görüşmeler yarın İstanbul'da yapılacak.

Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin askeri heyetler arasındaki görüşmelerin yarın (13 Temmuz) İstanbul'da yapacağını duyurdu.

İstanbul'daki görüşmeye Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetleri de katılacak.

Çalışmalar dahilinde kendisinin de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsatan Hulusi Akar, bunun ardından kamuoyunda "kırmızı hat" nitelendirilen Türkiye ile Ukrayna ve Rusya arasında doğrudan temasın hayata geçirildiğini hatırlattı.

Gıda krizinin çözümüne yönelik Milli Savunma Bakanlığı heyetinin Moskova'ya giderek Rus askeri heyeti ile görüştüğünü daha sonra Ukrayna askeri heyetinin Milli Savunma Bakanlığı’na geldiğini anımsatan Akar, "Tüm bu görüşmelerin ardından yarın İstanbul'da Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın uluslararası piyasalara deniz yoluyla emniyetle sevkine yönelik Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyeti görüşmeler icra edecek" diye konuştu.

Dünya tahıl ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu üreten iki ülkenin savaşta olması ve Rusya'nın Ukrayna'ya tahıl ambargosu uygulaması dünyada gıda fiyatlarının artmasına ve gıda krizi endişelerine yol açtı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmelerinde, Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması konusunu ele almıştı.