Tahir Elçi'nin katledilişinin 3. yılı

Basın açıklaması sırasında silahlı saldırı sonucu öldürülen Tahir Elçi'nin bugün aramızdan ayrılışının 3. yılı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde, kentin en çok bilinen tarihi yapılarından olan Dört Ayaklı Minare’nin ayaklarına otomatik silahlarla zarar verilmesine tepki göstermek üzere, tarihi yapının önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması henüz sona ermişken, sokak karıştı ve Tahir Elçi katledildi.

111 gün sonra inceleme

Cumhuriyetin haberine göre cinayet sonrasında en az 3 kez olay yeri incelemesi yapılmak istendi ancak her seferinde olay yeri incelemesi yapacak olan savcılık ekibi, çatışma sesleri üzerine olay mahallinden ayrıldı. Elçi’nin katlinden 111 gün sonra yapılan inceleme sırasında ise sadece birkaç mermi çekirdeği bulundu. Çok büyük umut bağlanan jandarma kriminal tarafından manken ve maketler eşliğinde gerçekleştirilen olay yeri inceleme sonucunda da Elçi’yi öldüren merminin hangi silahtan atılmış olduğunun tespitinin mümkün olmadığı belirtildi.

Görüntü kayıtları

Elçi’nin vurulduğu ana ve o sırada sokakta yaşananlara ilişkin görüntü kayıtları soru işaretleri barındırıyor. Elçi’nin yaptığı basın açıklamasından itibaren kesintisiz bir şekilde kayıtta olan ancak Elçi’nin vurulma anını da içerecek şekilde 13 saniyelik kesinti bulunan Foto Film Şube Müdürlüğü’ne ait kamera kaydına, dışarıdan müdahale edildiği kuşkusu yaratıyor.

Yine olay mahallinde bulunan Mardin Kebapevi isimli işyeri kamera kaydı, 2017 içerisinde ancak çözülebildi. Ancak bu işyerinin iç mekânını çeken 3 adet kamera kaydının sağlıklı görüntü içerdiği, dışarıda işlenen cinayetle ilişkin bir görüntü içermediği, buna karşın dış mekânı cinayet anını çözebilecek açıda bulunan 4. kamera kaydının ise herhangi bir görüntü içermediği tespit edildi. Bu kamera kaydına da dışarıdan bir müdahale yapılıp yapılmadığına ilişkin inceleme yapılması talebi de savcılık tarafından olumlu karşılanmadı.

Herkes tanık

Soruşturma dosyasında ifadesi bulunan bütün kişiler bilgi sahibi ve tanık sıfatıyla dinlendi. Olay günü olay yerinde bulunan kolluk memurlarının tümü tanık sıfatıyla dinlenmiştir. Tüm kolluk personelinin tümü değilse bile olaya ilişkin görüntü kayıtlarında Elçi’nin bulunduğu yöne ateş ettikleri görülen polis memurlarının şüpheli sıfatıyla soruşturulmaları ve ifadelerinin bu yönde alınması talebi de olumlu karşılanmadı.