Darüşşafaka Kulübü,

Darüşşafaka Kulübü, Basketbol Federasyonunun aldığı Beşiktaş Cola Turca maçının tekrar edilmesi kararı karşısında tahkime gideceğini açıkladı. Bu haber basında ve köşe yazılarında yeterince yer bulmadı. Maç sonunda olanlar ve alınan kararlar ile basketbol tarihine geçecek bu olayın önemi yeterince anlaşılmadığı için gözardı ediliyor. Olayları kısaca hatırlarsak, Darüşşafaka'nın deplasmanda uzatmada 83-81 kazandığı maçın normal süresinin bitimine 2.4 saniye kala hakemler Fatih Söylemezoğlu, Ozan Çakar ve Serhat Bü-ker'in, mola talebini duymadıkları gerekçesiyle mücadeleyi 19 saniye geriden tekrar ettirmesine Beşiktaş Cola Turka ekibi itiraz etmişti. Bunun üzerine toplanan federasyon yönetim kurulunca yapılan açıklamada Beşiktaş Cola Turka-Darüşşafaka müsabakasının hakem ve teknik komiser raporlarını değerlendirdiği ifade edilerek, şu ifadelere yer verildi: "Maçın itiraza konu olan son dakikalarına ait görüntüler dikkatle incelenerek Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından gönderilen görüşler değerlendirilmiştir. Söz konusu maçtaki itiraza konu olan uygulamanın düzeltilebilir hata kapsamına girmediği, yapılan hataların yapılmamış farz edilerek karar düzeltmesi yapıldığı sonucuna varılmış, Basketbol Oyun Kuralları Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri göz önünde tutularak Beşiktaş Cola Turka-Darüşşafaka maçının 21 Mart Çarşamba günü Akatlar Spor Salonu'nda yeniden oynanması gerektiğine karar verilmiştir."

Darüşşafaka ise yayınladığı basın bildirisinde 17 Şubat'ta Akatlar Spor Salonu'nda Beşiktaş ile oynadığı maçın iptal edilerek tekrar edilme kararına tepki göstererek, Tahkim Kurulu'na başvurulacağını açıkladı. Kulüp yönetiminden yapılan yazılı duyuruda, maçın hakem ve masa yönetiminin yazılı kurallara ve basketbol teamüllerine uygun maç yönettiği ve kural hatası yapmadığı hatırlatıldı ve maçın tekrar oynanması kararına karşı tedbir isteneceği ve kararın iptal edilmesi talebinde bulunulacağı belirtildi. Basketbol Federasyonu yönetiminin sahada kazanılan bir oyunun sonucuna etki eden bu kararının bir ilk olduğu da hatırlatılarak, "Oyunun tadı kaçırıldı" ifadesini kullanıldı. Kulüp yetkilileri, bundan sonraki tüm maçlarda oyun kurallarında yer almayan tüm hataların maç iptallerini gündeme getirilebileceğini ifade etti.

Hakemler, Basketbol Oyun Kuralları'nın 18, 44.2.10 ve 46. maddelerinin gereğini yerine getirmişler, ancak ne hazindir ki hakemlerimizin haklarını savunmakla görevli MHK, Basketbol Oyun Kurallarını gözardı ederek bir engizisyon tavrıyla cesur hakemleri susturma görevini üstlenmektedir. Darüşşafaka'nın haklı olduğunu vurgulamak için basın bildirisinde belirttiği maddelerin ne anlama geldiğini açıklarsam olay daha iyi anlaşılacak. Basketbol Oyun kuralları madde 18'de birtakımın nasıl ve hangi hallerde mola alma hakkına sahip olduğu açıkça anlatılıyor. Bu maddeye göre Daçka maçın o bölümünde mola alma hakkına sahip takım. Basketbol Oyun kuralları madde 44.2.10: Bu maddede Baş Hakem'in görev ve yetkileri açıkça anlatılıyor. İlgili madde aynen şöyle: Sayı veya süre görevlisinin, skor, faul sayısı, mola sayısı, geçen ve kalan süreyle ilgili hataları başhakem sayı cetvelini imzalayana kadar hakemler tarafından her an düzeltilebilir. Basketbol Oyun kuralları madde 46.13'te ise Başhakem'in kurallarda açıkça belirtilmemiş her konuda karar verme yetkisine sahip olduğu belirtiliyor. Maçın tekrar edilmemesi için Daçka'nın lehine bu kadar madde varken federasyonun bunları hiçe sayması ve maçın tekrarı yönünde karar vermesi çok ilginç. Bakalım Tahkim Kurulu nasıl bir karar alacak?