Tahran-Pekin arası ada krizi
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi sonrasında İran'ın kontrolünde olan ancak BAE'nin hak talep ettiği Basra Körfezi'ndeki adalara yönelik "müzakereler yapılsın" açıklamasına Tahran sert tepki gösterdi. İran, Çin'in Tahran Büyükelçisi Chang Hua'yı Dışişleri Bakanlığına çağırdı.


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen zirvenin sonuç bildirisindeki ülkesine yönelik suçlamaları kınadıklarını belirtti. BAE'nin de hakimiyet iddiasında bulunduğu Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına ilişkin ifadelere işaret eden Kenani, "İran, bu adalar üzerindeki herhangi bir iddiayı iç işlerine ve topraklarına müdahale olarak değerlendiriyor ve şiddetle kınıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da "İran'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin gerekliliği konusunda hiçbir tarafa hoşgörü göstermeyeceklerini" ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping geçen hafta üç günlük Körfez turuna çıkmış, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Arap ülkelerinin liderleriyle bir araya gelmişti. Çin ile KİK üyesi ülkeler arasında gerçekleştirilen zirve sonrasında yayımlanan açıklamada, anlaşmazlığı uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla çözme çağrısı yapılmıştı.

Adalar, Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle oldukça stratejik bir konumda yer alıyor.