Riyad’da elçilik açan Tahran nükleer işbirliğine dair mesaj verirken “İran’a karşı tüm seçenekler masada” diyen ABD’li Bakan Blinken Cidde’de Bin Salman ile görüştü.

Tahran-Riyad ilişkisi ABD’yi rahatsız etti
Tahran ve Riyad, 10 Mart’ta ilişkileri tekrar başlatmak için anlaşmıştı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İran ve Suudi Arabistan arasında başlayan normalleşmede yeni adımlar atıldı. İran, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki büyükelçiliğini 7 yıl aradan sonra törenle tekrar açtı. Taraflar 10 Mart’ta Pekin’de Çin’in arabuluculuğunda ilişkileri yeniden başlatmak için el sıkışmıştı.

NÜKLEER İŞBİRLİĞİ

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’ne yakınlığıyla bilinen Nournews haber sitesi ise, Suudi Arabistan’la "nükleer işbirliği" sinyali verdi. İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin yeniden açıldığı gün böyle bir paylaşım yapılması ise dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise ikili işbirliği, bölgesel konular ve küresel sorunları görüşmek için Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile bir araya geldi.

ABD ve İsrail İran’ın nükleer güç sahibi olmasına şiddetle karşı. İsrail "gerekirse vururuz" tehditleri savururken Washington da Tahran’ı nükleer güç sahibi olmasına izin vermeyeceklerini söylüyor. 

***

‘CAYDIRICILIĞI KULLANABİLİRİZ’ 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Amerikan-İsrail Kamu İşleri Komitesi toplantısında ülkesini hedef alan ifadelerine tepki gösterdi. Blinken’ın “Tahran’ın nükleer silah elde etme ihtimaline karşı tüm seçeneklerin masada olduğuna” dair açıklamasına işaret eden Kenani, “ABD’nin güç kullanma tehdidi uluslararası hukuka aykırı” dedi. Kenani, İran’ın bu tehditlere karşı “caydırıcılık kabiliyetini güçlendirmekten, haklarını ve güvenliğini korumaktan çekinmeyeceğini” ifade etti.