Artvin’de Yusufeli Barajı şantiyesinin bulunduğu bölgede meydana gelen sel ve heyelanda 4 kişi hayatını kaybetti. CHP’li Demirci, ölümlerin ihmaller sonucu gerçekleştiğini söyledi: Doğayı tahrip etmeselerdi, şantiye kurulurken derenin giderini kapatmasalardı kayıplar yaşanmayabilirdi

Tahrip ve ihmal ölüm getirdi

Dilara Şimşek

Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde Limak İnşaat tarafından yapımı süren ve tamamlandığında ülkenin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nı sel ve heyelan vurdu. Baraj şantiyesinde çalışan bir işçi; sel sularına kapılarak sürüklenen araçtaki 1’i çocuk olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti. CHP Yusufeli ilçe başkanı Barış Demirci, konuyla ilgili “Cinayete varan bir ihmal söz konusu” dedi.

İlçede önceki akşam saatlerinden itibaren başlayan şiddetli yağışın etkisini artırması üzerine Yusufeli Barajı şantiyesinin bulunduğu alanda heyelan meydana geldi. Yamaçtan kopan kaya ve toprak kütleleri Artvin-Erzurum kara yolunu kapattı. Çok sayıda araç toprak ve çamur altına gömüldü.


ÖNLEMSİZLİK CAN ALDI

CHP’li Demirci, önlemsizliğin can aldığını vurguladı. Barajın olduğu yerde bulunan derenin her yağışta taştığını vurgulayan Demirci, “Cinayete varan bir ihmal söz konusu” dedi.

Daha önce de aynı bölgede sel yaşandığına değinen Demirci, şöyle konuştu:

“İdarenin ihmalleri var. Şu anda barajın gelmiş olduğu yerde kuru bir dere var. Her yağmur yağdında orada sel oluşuyor. Derenin çıkış noktası ana yola geliyor. Baraj çalışmaları için derenin giderini kapattılar. Son yaşanan olayda tünel tamamen doldu ve tünelin altındaki şantiyede heyelan ve sel meydana geldi. Doğayı tahrip etmeselerdi, şantiye kurulurken kuru derenin giderini kapatmasaydılar bugün ki ölüm olayları olmayabilirdi.”

tahrip-ve-ihmal-olum-getirdi-756186-1.

Detaylı araştırmayı yapabilecek bir idarenin olmadığına değinen Demirci, “Bu felaketin tam sonuçlarını 2-3 gün içerisinde göreceğiz. Önlem alınmadığı sürece bu olaylar tekrar yaşanacak. Teknik araştırmalar yapılıp kusurlar aranacaktır ancak hemen ‘sel felaketi’ diye rapor tutup soruşturmaların kapatılmaması temennimiz. Bunun üzerine gitmeyi düşünüyoruz.”

Yusufeli’de yaşayan Esnaf Ayhan Saraç ise şantiyenin yanlış yerde kurulduğunu söyledi: “Limak tarafından işletilen şantiye masraftan kurtulmak için vadide kuruldu. Oraya işçileri yerleştirdiler. Orası sele ve heyelana açık bir alan. Şantiye başka bir yere kurulsaydı belki de işçiler ölmezdi.”

Barajın, çevresel etkileri açısından Çoruh Vadisi projelerinin en zararlısı olduğu uyarılarına rağmen 2013 yılında temelleri atılmaya başlandı. Bir ilçe merkezi ve onlarca köyün tümüyle sular altında kalacağı baraj şantiyesinde 2017 yılında da bir işçi hayatını kaybetti.

tahrip-ve-ihmal-olum-getirdi-756187-1.