Türkiye Basketbol Li

Türkiye Basketbol Ligi başladı ve takımların son durumları iyice ortaya çıktı. Bir kere şu açıkca görüldü ki; 3 takım İTÜ, Beykoz ve Erdemir ile diğerleri arasındaki fark şimdilik oldukça büyük gözüküyor. Şimdilik diyorum, çünkü ilerleyen haftalarda bu takımlar kadrolarını iyi yabancılarla takviye edebilirlerse bu fark biraz azalabilir. Ben bunun böyle olmasını dilerim. Aksi taktirde ligin kalitesi özellikle bu takımların oynadıkları maçlarda yerlerde sürünüyor. Lig 16 takım olsun, buna itirazım yok. Ancak takımlar arasındaki fark bu kadar fazla olmasın. İşte görev burada federasyona düşüyor. Takımları her açıdan desteklemede ve aralarındaki güç farkını en aza indirgemede yapacağı her katkıyı yapmak zorunda. Tabi ki her zamanki gibi federasyon ‘hep bana hep bana’ felsefesini sürdürdüğü için bu konuda hiçbir girişimde bulunmuyor.

Bu takımların zayıflığı bizleri üzerken, 3 büyüklerden ikisinin lige iyi bir başlangıç yapmaları hepimizi ümitlendiriyor. Özellikle Galatasaray’ın Mersin BŞB karşısında oynadığı oyun ve Fatih Solak’ın performansı takımın geçen seneki hüviyetinden çok farklı olduğunu gösteriyor. Halil Üner bu sezon yerli ve yabancı oyuncu seçiminde turnayı gözünden vurmuş. Tabi ki özellikle Ülker’in Caffee Crown ismi ile takıma sponsor olması takımın bu kadar iyi olmasında bana göre en büyük etken. Sponsorluğunun üzerine bonus olarak Fatih Solak’ı vermeleri ise kaymaklı kadayıf. Fatih Solak bu maçta yaptığı 7 blok ve hücumdaki etkili oyunu ile bu sezon Galatasaray’ı çok büyük yerlere taşıyacağının sinyallerini verdi. Hele İsrail liginin geçen yılki sayı kralı Malik Dixon tek kelime ile mükemmel bir transfer. İstediği zaman takımı oynatan, takım sayı sıkıntısına girdiğinde kendisi devreye giren süper bir güç. Galatasaray taraftarlarına müjdeyi buradan vereyim. Cimbom bu sene finale kadar çıkarsa kimse şaşırmasın.

Fenerbahçe ilk hafta çok kolay bir rakiple oynadı. Dolayısıyla bu maçla onları değerlendirmek çok zor. Ancak Kambala gibi bir oyuncuyu transfer etmeleri bu sene ne kadar iddialı olacaklarının en önemli işareti. Ayrıca Damir Mrsiç, Stevenson, Hakan Demir ve Semih Erden de Fenerbahçe’yi bu sezon iyi yerlere taşıyacak oyuncular. Ancak Fenerbahçe’de bana göre iyi bir 4 numara eksiği göze çarpıyor. İçeride Kambala’ya yapılacak ikili savunmalarda top kullanacak, hücuma katkı sağlayacak böyle bir oyuncuyu Fener’in acil olarak transfer etmesi gerekiyor. Zaten Fenerbahçe bu hafta Darüşşafaka ile zorlu bir maça çıkacak. Lige iyi başlayan Daçka karşısında Fenerbahçe’nin performasını değerlendirmemiz daha kolay olacak. Bu haftanın bence en zorlu geçecek maçlarından biri olmaya aday bu maçı herkesin izlemesini tavsiye ediyorum.

Beşiktaş Cola Turka çok iddialı girdiği kupada ve ligde maalesef şu ana kadar beklediği başarıyı yakalayamadı. Murat Didin gibi başarılı bir hocayı takımın başına getiren yönetim, Cola Turca’dan aldığı sponsorluğun yardımı ile de takıma hem yerli hem de yabancı olmak üzere çok pahalı transferler yaptı. Ancak şimdilik görünen aşının tutmadığı. Tabi belli olmaz, daha ligin çok başı ve ilerleyen haftalarda kurt hoca Didin’in sayesinde takım toparlanıp iyi basketbol oynamaya başlayabilir. Bu hafta Galatasaray ile oynayacakları derbi maçını kazanarak yükselişe geçmek isteyeceklerdir.Bu yüzden bu hafta sonu oynananacak olan maç Beşiktaş açısından çok fazla önem taşıyor.