Voleybolda Avrupa heyecanı bugün oynanacak maçlarla başlayacak. Türkiye’yi Şampiyonlar Ligi’nde Vakıfbank, Fenerbahçe ve Türk Hava Yolları temsil edecek. Hedef üç takımla birden çeyrek finale yükselmek.

Takımlarımız Avrupa arenasında

Bu hafta Karar Seti’nde, ağırlığı Şampiyonlar Ligi tarihçesine ve bu sezonki kupada mücadele edecek temsilcilerimize ayıracağız.

2021-22 CEV Şampiyonlar Ligi’ndeki 3 temsilcimiz Vakıfbank, Fenerbahçe ve Türk Hava Yolları bugün ve yarın oynayacakları maçlarla bu sezonki maceralarına başlıyorlar. Turnuva 21 Eylüldeki ilk tur maçları ile başlamıştı ve ilk 3 tur, grup karşılaşmalarının yapılacağı 4.turda mücadele edecek takımları belirleyecek ön elemeleri kapsıyordu. Bu sezonun turnuvasını ve takımlarımızın izleyecekleri yola daha ayrıntılı değinmeden önce turnuvanın tarihiyle ve formatıyla ilgili de bir bilgilendirme yapalım.


ŞAMPİYONLAR LİGİ'NİN TARİHÇESİ

Kadınlar kulüp voleybolunun, Avrupa çapındaki 1 numaralı kupası 1960 yılından beri düzenleniyor. 1960-61 sezonunda 12 takımın katıldığı turnuvada Fenerbahçe de yer almıştı, yani Türkiye voleybolu bu kupada en başından beri mücadele ediyor. Dinamo Moskova, finalde AWF Varşova takımını iki maç sonunda toplamda 6-2’lik skorla mağlup edip kupaya uzanmıştı. Doğu Bloku’nun, özelinde de Rusların bu turnuvada nasıl bi hegemonyası olduğunu şöyle anlatalım. Herhangi bir Batı Avrupa, ya da Demir Perde’nin batısından bir takımın kupayı kazanmasını görmek için tam 28 yıl beklemek gerekecekti. 1987-88 sezonunda Olimpia Teodora Ravenna takımı finalde Uralochka Sverdlovsk takmını mağlup ederek kupaya uzanmıştı ki, Sverdlovsk 1980-90 yılları arasında bu kupayı 6 kez kazanmıştı. Ravenna’nın zafere uzandığı kupadan önceki 27 yılda 20 kez Sovyetler Birliği takımları şampiyon olurken, 3 kez Bulgaristan, 2 kez Çekoslovakya, 1’er kez de Macaristan ve Doğu Almanya takımları şampiyon oldular. Sovyetler’in bu 20 şampiyonluğunun 11 tanesi Dinamo Moskova’ya ait. Zaten Dinamo, Ravenna’nın o şampiyonluğundan sonra bir daha şampiyon olamamasına rağmen bugün hala Kupa 1’i en çok kazanan takım. Şöyle çarpıcı bir bilgi daha da verelim. Kupanın ilk 20 yılında, Demir Perde’nin dışından sadece 1 takım, 1 kez yarı final vizesini alabilmişti. 1979-80 sezonunda Eczacıbaşı finale kadar gelmeyi başarmış, ama Kızılyıldız Prag’a 3-0 kaybetmişti. 1988’de İtalyanların kupayı batıya getirişinden sonra geçen 32 yılda Sovyetler ve Rusya etkisini giderek kaybetti, hatta son 25 yılda, sadece 1 şampiyonlukları var. 2013-14’te finalde Vakıfbank’ı mağlup eden Ekaterına Gamova’lı Dinamo Kazan’la kupayı Rusya’ya getirdiler.

Mevcut CEV Şampiyonlar Ligi formatı 2000 yılından beri uygulanıyor. Foppapedretti adıyla yolculuğuna başlayan Volley Bergamo’nun o tarihten bu yana 6 şampiyonluğu var ve bu formatta en fazla şampiyonluk kazanan takım. Vakıfbank onu 4 şampiyonlukla izliyor. 2009-10 yılında Fenerbahçe’nin final oynaması ile başlayan 10 yıllık sürede Türkiye, Şampiyonlar Ligi’nde fırtına gibi esti. Öyle ki kupanın son 11 turnuvasında ülkemizden herhangi bir takımın yer almadığı sadece 1 sezon var. 2018-19’daki Novara – Conegliano finali. Geçen sezon Final Four’da tam 4 İtalyan takımı yer aldı ki bu yeni formatta hiçbir zaman yaşanmamıştı. Türkiye’nin 2 takımla Final Four’da yer aldığı birçok sezon mevcut, fakat bunların 1’i dışında bu 2 takımımız hep yarı finalde eşleştiler ve finalde 2 Türkiye takımına şahit olamadık. Oyuncu özelinde de 2001-02 sezonundan beri verilen MVP ödülünü, ilk 5 sezonda 3 kez kazanan Gürcü asıllı Fransız Victoria Ravva zirvede. Ödülü kazanan, ülkemizden sadece 1 oyuncu var. Voleybol tarihimizin efsanelerinden birisi haline gelmiş, Gözde Kırdar, 2017-18’de MVP seçildi. Ödülün son 2 sahibi, Paola Egonu. Egonu, Ravva dışında bu ödülü 1’den fazla kazanan tek oyuncu ve Ravva’dan farklı olarak, ödüllerini farklı takımlarda kazandı, Igor Gorgonzola Novara ve Imoco Conegliano ile 1’er kez olmak üzere.

HEDEF 3 TAKIMLA ÇEYREK FİNALE KALMAK

4’er takımlı 5 grupta toplam 20 takımın mücadele edeceği Şampiyonlar Ligi’nde gruplarında ilk sırayı alan takımlar ve en iyi 3 grup ikincisi çeyrek finale yükselecek. Vakıfbank B Grubu’nda, Fransa’dan ASPTT Mulhouse, Finlandiya’dan LP Salo ve İtalya’dan Vero Volley Monza takımıyla mücadele edecek. THY, C Grubu’nda, Rusya’nın Dinamo Moskova, Çek Cumhuriyeti’nin Dukla Liberec ve İtalya’nın Novara takımlarıyla beraber yer alıyor. Ulusal takımımızın yıldızı Ebrar Karakurt da Novara forması giyiyor ve geçtiğimiz sezon, Vakıfbank’tan kiralık olarak oynadığı THY’ye rakip olacak. Fenerbahçe ise D grubunda. Rakipleri Fransa’dan Beziers Volley, Rusya’dan Dinamo Kazan ve Bulgaristan’dan Maritza Plovdiv. Vakıfbank bugün İstanbul’da Monza ile karşı karşıya gelecek. THY ve Fenerbahçe ise yarın Novara ve Dinamo Kazan ile oynayacak. Kısacası takımlarımızın gruplarına, grup liderliği için en ciddi rakipleri ile oynayarak başlayacaklarını söyleyebiliriz.

Hazır Avrupa kupalarına değinmişken ekleyelim. CEV Cup’ta mücadele eden Eczacıbaşı ile CEV Challenge Cup’ta mücadele eden Aydın Belediyesi ile Nilüfer Belediyesi yollarına kayıpsız devam ediyorlar. Onların da önünde uzun bir yol var. Her 2 kupanın finali 2022 mart ayının ortasında oynanacak. Kupalarda mücadele eden 6 takımımızın tümüne başarılar diliyoruz.

VAKIFBANK'TAN 2 FARKLI PERFORMANS

Sultanlar Ligi’ni bu hafta çok kısa geçiyoruz. Vakıfbank hafta içinde, Aksaray’da şok bir Kuzeyboru mağlubiyeti aldı. Isabella Haak’ın forma giymediği maçta Alesia Ryhkliuk’un 16 sayı ve 14 verimlilik performansı ile ağırlığını koyduğu maçta Meryem Boz ve Michelle Bartsch-Hackley -1 verimlilik puanı ile oynayınca bütün yük Gabi’nin üzerine bindi ve Brezilyalı smaçörün 15 sayısı Vakıfbank’ın ağır bir yenilgi alarak liderliği Fenerbahçe’ye bırakmasını engelleyemedi. Birkaç gün sonra, Vakıfbank kendine gelmiş bir halde, haftanın, kağıt üzerindeki en zorlu maçında Galatasaray’ı oyuna bile sokmadan ağır bir yenilgiye uğrattı. Birkaç gün önce çok kötü bir performans ortaya koyan Bartsch-Hackley maçın yıldızıydı. Ataman Güneyligil’in Galatasaray’ında verimlilik puanı 10’u bulan oyuncu dahi yoktu. Fenerbahçe ve Eczacıbaşı haftayı rahat galibiyetlerle kapattılar.

***

Vakıfbank Vero Volley’i konuk edecek

Vakıfbank bu sezon Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk maçında bugün İtalyan temsilcisi Vero Volley Monza'yı ağırlayacak. Maç 19.00’da başlayacak. Vakıfbank daha önce turnuvada 4 şampiyonluk kazanmayı başardı.

***

Eczacıbaşı CEV Kupası rövanşında

Eczacıbaşı ise CEV Kupası 16’lı finaller turu rövanş maçında bugün Sırp kulübü Zeleznicar’ı ağırlayacak. İstanbul’da oynanacak karşılaşma, saat 18.00’de başlayacak ve TRT Spor Yıldız ekranlarından naklen yayımlanacak.

***

Haftanın takımı: Kuzeyboru
Önce Vakıfbank’ı devirdiler, ardından da Karayolları karşısında 3-1 kazanarak sezon başındaki kâbustan çıkma yolunda önemli bir adım attı.

Haftanın maçı: Kuzeyboru–Vakıfbank: 3-0

Haftanın oyuncular: Alesia RykhiIuk-Annie Mitchem
Kuzeyboru’nun iki yabancı oyuncusu (Mitchem manşetlerde çok parlak bir performans vermese de) haftayı harika geçirdiler. Karayolları maçında ikili toplamda 52 sayı üretti.