TAKSAV’ın düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 10'uncu kez 2-12 Aralık tarihinde gerçekleşecek. Festivalin açılış töreninde onur ve emek ödülleri sahipleri ile buluştu.

TAKSAV 10. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali başladı

BirGün EGE

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen 10. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 2-12 Aralık tarihleri arası 10 gün süreyle gerçekleştirilecek. Festivalin açılış töreni öncesinde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünden İzmir Mimarlık Merkezi'ne bir festival yürüyüşü yapıldı.

İzmir’de 2012 yılında düzenlenmeye başlayan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, bugüne kadar Merhaba, İtiraz, Dayanışma, Özgürlük, Umut, Cesaret, Yaşamak ve Direnç temaları ile yapılırken, festivalin bu yılki teması "Emek" olarak belirlendi. Festival, İzmir Mimarlık Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. Açılış töreninde Ahura Ritm Topluluğu bir konser verdi.

TAKSAV BAŞKANI CANDANSAYAR: ŞİDDETTEN ÖZGÜRLEŞTİREN ŞEY EMEKTİR

TAKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar, "10 Ekim 2016'dan sonra yine zor zamanlardan geçiyoruz demiştim. Biz her şiddet ikliminde bir araya gelmiştik. Yine şiddet dalgası altındayız. Sadece kitlesel katliam değil açlık, madende göçük altında kalmakta, köpeklere saldırmakta şiddet. Son 40 yıldır açıkça bir şiddetin altında yaşıyoruz. İnsan ilk halinde de doğanın şiddetine maruz kalıyordu. O şiddetten özgürleştiren şey emek. Tiyatro her zaman bir direniş aracıydı. Direnmek için, oynayarak öğrenmek ve oynayarak hatırlamak için bir aradayız. Değiştirmek için bir aradayız" dedi. Bademler Köyü Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ahmet Cengiz Bademler Köy Tiyatrosu'na emek veren herkese teşekkür etti.

ZİHNİ GÖKTAY: İZMİR SANATIN AORT DAMARLARINDAN BİRİDİR

Festival kapsamında 'Emek' ödülünü alan tiyatrocu Zihni Göktay, "Bu şehri hiç ihmal etmeden bu şehre müthiş bir hayranlığım var. İzmir sanatın aort damarlarından biridir. Muhsin Ertuğrul, '67 ilimizde perde açılınca mutlu hissedeceğim' dedi ve geçen Dünya Tiyatrolar Günü'nde 81 ilde perde açıldı. En ince kılcal damarlara kadar tiyatroyu götürmek zorundayız. Laik bir tiyatro sanatçısı olarak bu ödüle layık olmaya çalışacağıma söz veriyorum" diye konuştu.

TAKSAV 10. Uluslararasi İzmir Tiyatro Festivali, 'Emek' ödülünü alan tiyatrocu Zihni GöktayTAKSAV 10. Uluslararasi İzmir Tiyatro Festivali, 'Emek' ödülünü alan tiyatrocu Zihni Göktay

MERAL ÇATİNKAYA: SANAT SAYESİNDE HAYATA TUTUNUYORUZ

Onur ödülünü alan Meral Çetinkaya ise, "Ben hep öğrenci olarak kaldım. Konuşurken ve ödül alırken çok heyecanlanıyorum ve ne diyeceğimi bilemiyorum. Onu ödülünü birlikte çalıştığım herkes adına kabul edip taşıyabilirim. Dostlar Tiyatrosu benim yaşamımda çok önemli yer aldı. Sanat bugün her zaman olduğundan daha fazla gerekli. Yaşadığımız dönem tüm dünyada çok zor. İnsan olmayı bazen unutuyoruz. Sanat sayesinde hayata tutunuyoruz" ifadelerini kullandı.

TAKSAV10. Uluslararasi İzmir Tiyatro Festivali, Onur Ödülü alan Meral ÇetinkayaTAKSAV10. Uluslararasi İzmir Tiyatro Festivali, Onur Ödülü alan Meral Çetinkaya

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Bu festivalin ikincisinin teması 'İtiraz'dı ve o tema Gezi Direnişi'nden aldı. Siyasi iktidar 2013'ten beri rahatsız. 3 kere yargılanıp 3 kere beraat eden arkadaşımız 4'üncü seferde tutuklandı. Bu karar siyasidir. Siyasi kararların hükmü iktidarların ömrü kadardır. Gezi'de tutuklu bulunan tüm arkadaşlarıma selam söylüyorum" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da şunları söyledi: "Bir festival 10 yıldır devam edebiliyorsa bu gelecek kuşaklara bırakılmış bir mirastır. İzmir Büyükşehir Belediyesi adına bu festivale emek veren herkese ve burada olan iki büyük ustaya teşekkür etmek istiyorum. Sanat muhaliftir, öğretir, düşündürür. Sanat aynı zamanda itiraz ve dirençtir."