TAKSAV’da ‘Caz’ konuşuldu

ÖZGÜR CİHAN KUZU

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın (TAKSAV) ‘TAKSAV Müzik Söyleşileri’ kapsamında dördüncüsünü gerçekleştirdiği "Caz'ı sen mi kurtaracaksın?" isimli söyleşi cumartesi günü gerçekleştirildi. Caz müziğin konuşulduğu etkinlikte Caz vokalisti ve eğitmen Sibel Köse ve caz gitaristi ve besteci Önder Focan konuşmacı olarak yer aldı.

Gazeteci-müzik yazarı Eray Aytimur’un moderatörlüğündeki etkinlikte Caz müziğin Türkiye’de ve dünyadaki yeri, festivallerin içerikleri, caz eğitimi ve dinleyici kitlesinin dönüşümüne değinildi.

Konuşmacılardan Sibel Köse “Cazın tanımını yapar mısınız’ diye her atölye çalışması ya da buluşmalarda sorulur. Amerikalı müzisyen bir arkadaşımın bu soruya cevabı fıkra gibidir; ‘Radyo ve televizyonda çalınmayan müziğe Caz denir” diyerek dünyada caz müziğin durduğu noktaya değinir.

Caz eğitimiyle ilgili problemlerle ilgili Köse, “Herhangi bir sanat okulu için şunu iddia etmek mümkün değil orada okuyan her öğrenci ilerde muazzam bir müzisyen ya da sanatçı olacak diye bir iddia şu anda yok” dedi.

Focan, Caz’ın durumunun nasıl iyileştirileceğine dair ise “Caz, müzikal içerik olarak kurtarılacak değil ona tutunmamız gerekiyor. Keşke biraz daha çalışıp o üretilen üst seviyedeki müziğin bir parçası olabilsek.” Şeklindeki ifadesinin ardından Caz müziğin hem müzisyen açısından hem de dinleyici açısından emek isteyen bir müzik olduğunu belirtti.

“O zaman yüzme yarışlarında Real Madrid oyuncularını yüzdürelim”

Köse’nin Türkiye’deki Caz festivalleri bizde büyük festivaller değil de yerel, küçük ve öncelikli olarak buradaki müzisyenleri bir araya getirmeyi amaçlayan festivaller olmuyor. Yerelliği ön planda olan festivallerin kültürel katkısı daha fazla oluyor.

Focan, Caz festivallerinin içeriğiyle ilgili ticari başarının ön planda tutulmasının yanlış olduğunu belirterek, “Türkü festivalinde Caz grubu çalar mı? Çalmaz, yakışmaz. Ben bunun çok ticari bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Örneğin futbol maçları daha çok insan çekiyor o zaman yüzme yarışlarında Real Madrid oyuncularını yüzdürelim. Böyle bir anlayış olabilir mi? Adı ‘Caz Festivali’ ise caz müzisyenleri orda olur" dedi.