TAKSAV’da dil ile hesaplaşma
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

TAKSAV tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali devam ediyor. Festivalin bugünkü programında Pat Atölye’nin “Kaspar - Dil İşkencesi” oyunu var. Oyun kalıba sokulmaya çalışan bir insana uygulanan dil hâkimiyetinin nasıl dönüştürebildiğini konu alıyor. Ve dayatılan cümlelerin nasıl bir dil işkencesine dönüştüğüne… Peter Handke’nin yazıp Müge Saut’un yönettiği tek kişilik oyunda Rafiz Mehdizade rol alıyor. “Kaspar - Dil İşkencesi” oyunu bugün saat 20.00’de Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Oyun öncesi BirGün’e konuşan yönetmen Müge Saut, “Kaspar - Dil İşkencesi” için “Dil ile hesaplaşmaya giden bir oyun” açıklamasını yapıyor. Saut, oyuna ilişkin, “İnsanın toplumla ilişkisini, her alandaki görünen ya da görünmeyen toplumsal baskıları başka bir gözle sorguluyor. Düzenle, ötekiyle ve insanın kendisiyle kuracağı ilişkinin sınırlarını irdeliyor” diye konuşuyor. Saut’a bu oyunun Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nde gösterilmesinin önemini sorduğumuzda ise, “Kaspar gibi toplumdaki her bireyin yaşamak zorunda bırakıldığı öğretilmiş, ezberletilmiş değer yargıları, davranış biçimlerimize dış göz olarak gerçeğe bakmalarını sağlamak bizim için önemli” yanıtını veriyor.

***

YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI

Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nde dün Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Tiyatro’da Emek” başlıklı söyleşi katılımcıların ilgisiyle karşılandı. Eren Aysan ve Müfit Can Saçıntı’nın konuşmacı olarak katıldığı, söyleşide, turne yolunda yaşamını yitiren emekçiler anıldı. Ayrıca söyleşide özel tiyatroların yasası olması gerektiğine vurgu yapıldı.