Toplumun sanat, kültür ve düşünce birikimine yaptığı katkılarla dikkat çeken TAKSAV, yeni faaliyetini duyurdu. Vakıf, 10 Mart tarihinde Gazetecilik Seminerleri’ni başlatıyor. Seminerlere atölye çalışmaları eşlik edecek

TAKSAV'dan Gazetecilik Seminerleri: Deneyimli gazeteciler, gençlerle buluşuyor

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), Kadıköy’de Gazetecilik Seminerleri düzenliyor. 6 temel seminer ve 7 haftalık atölye dizisinden oluşacak faaliyet, 10 Mart-25 Nisan 2018 tarihlerini kapsayacak. Deneyimli gazeteciler tarafından verilecek olan seminerler ve atölyeler, İstanbul Moda’da bulunan TAKSAV Kadıköy Şubesi’nde gerçekleştirilecek.

“Amacımız daha özgür ve eşit bir gelecek için, gazeteciliğin temel ilkelerinin başta genç gazeteci adayları olmak üzere topluma aktarılması için bir köprü olabilmek” diyen TAKSAV’ın düzenlediği Gazetecilik Seminerleri’nin programı şu şekilde:

İlgi çeken program

1. Hafta

Gazeteciliğin ABC’si | 10 Mart Cumartesi | L. Doğan Tılıç – Fatih Polat

2. Hafta

Türkiye’de Gazetecilik ve Sahiplik İlişkisi | 17 Mart Cumartesi | Ümit Alan

3. Hafta

Merkez Medyanın Sınırları ve Çelişkiler | 24 Mart Cumartesi | Ertuğrul Mavioğlu

4. Hafta

Baskı Dönemlerinde Gazetecilik | 1 Nisan Pazar | Ayşenur Arslan

5. Hafta

Ekonomi Gazeteciliği Nasıl Yapılır? | 7 Nisan Cumartesi | Hakan Güldağ - Uğur Civelek

6. Hafta

Dış Politika Haberciliği | 14 Nisan Cumartesi | Ceyda Karan – İbrahim Varlı

Seminerler, atölye çalışmasıyla beslenecek

Seminerler sürecince ayrıca eşzamanlı olarak gazeteci Ertuğrul Mavioğlu tarafından da atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. Atölyelerin programı ise şu şekilde:

*1. Ders: Tanışma | 14 Mart Çarşamba

*2. Ders: İnsan Hakları Haberciliği | 21 Mart Çarşamba

*3. Ders: Toplumsal Cinsiyet ve Haber – Çocuk Hakları Haberciliği |
28 Mart Çarşamba

*4. Ders: Fanzin Hazırlama | 4 Nisan Çarşamba

*5. Ders: Azınlık Hakları ve Medya | 11 Nisan Çarşamba

*6. Ders: Emek Eksenli Habercilik | 18 Nisan Çarşamba

*7. Ders: Uygulamalı Atölye | 25 Nisan Çarşamba

Katılım için gerekli numaralar

Seminerlere ilişkin verilen bilgide, tüm ders ve atölyelerin başlama saatinin 18.00 olduğu belirtilirken, katılmak isteyenlerin kayıt yaptırması gerektiği kaydedildi. Hem detaylı bilgi almak hem de kayıt yaptırmak isteyenlerin arayacağı telefon numaraları şöyle: 0216 346 04 87- 0530 580 25 81

Dileyenler TAKSAV’ı ziyaret ederek de bu işlemleri yapabiliyor. Vakıf’ın adresi şu şekilde: Caferağa Mah., Bademaltı Sok., No: 31 Kadıköy / İstanbul

Seminerler için kontenjanın sınırlı olduğu ifade edildi.

taksav-dan-gazetecilik-seminerleri-deneyimli-gazeteciler-genclerle-bulusuyor-433447-1.

TAKSAV’dan açıklama: Amacımız küçük bir katkı

TAKSAV Kadıköy Şube’den yapılacak faaliyetle ilgili şu açıklama yapıldı:

Gelişen teknoloji insanlığın bilgiye ulaşım olanaklarını eskiye oranla oldukça artırdı. Cep telefonlarımızı, tabletlerimizi, bilgisayarlarımızı kullanarak artık yaşadığımız ülkedeki, hatta tüm dünyadaki haberlere anlık olarak erişebiliyor, istediğimiz bir konuyla ilgili detaylı araştırmaları ve incelemeleri teknolojinin bize sunduğu imkânlarla yapabiliyoruz.

Teknik anlamdaki bu büyük ilerlemeye karşın, gazetecilik yaşadığımız çağın en zor mesleklerinden biri olarak öne çıkıyor. Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi teknolojinin, sunduğu avantajların yanı sıra, yarattığı üst düzey veri trafiğiyle “haber” ve “bilgi” gibi kavramları yeniden tanımlanmaya muhtaç hale getirmesi. Yoğun veri bombardımanına rağmen, haber niteliği taşıyan ve gazetecilik kriterlerine göre hazırlanan içerik sayısı oldukça az. İkinci neden ise siyasi baskı mekanizmaları. Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede gerçekleri halka ulaştırmak isteyen gazeteciler ciddi bir politik taarruzla karşı karşıya. İddianamelere giren suçlamalar, gazeteciliğin devletler tarafından nasıl kriminalize edilmeye çalışıldığını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Böylesi bir süreçte gazeteciliği savunmak, toplumların geleceği açısından oldukça belirleyici bir hareket noktası. Yurttaşların dolaylı da olsa yönetimde söz sahibi olmasının öngörüldüğü demokratik rejimlerin sağlıklı şekilde işlemesi için, kararlarıyla ülkeye yön verecek olan bireylerin herhangi bir engelleme olmadan bilgi kaynaklarına ulaşabilmeleri ve gazetecilere ifade özgürlüğü olanaklarının en geniş biçimde sağlanması taviz verilemez zorunluluklardır. Gazetecilerin toplum adına siyasi ve hukuki mekanizmaları özgürce sorgulayamadığı, bilgiye erişimin kısıtlandığı, sansürün hâkim kılındığı bir ülkede, istenirse her gün seçim yapılsın, demokratik bir düzenin yürürlükte olduğu asla iddia edilemez.

Gazeteciliği savunmak ise başta mesleği icra etmeye karar veren genç gazeteci adayları olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin onu derinlemesine anlaması ve içselleştirmesinden geçiyor. İşte TAKSAV da bu ihtiyacı görerek kolları sıvadı ve ‘Gazetecilik Seminerleri’ni açığa çıkardı. Alanlarında uzman olan gazetecilerin hem teorik birikimlerini hem de mesleki deneyimlerini halka anlatması için bir zemin yarattı.

Amacımız daha özgür ve eşit bir gelecek için, gazeteciliğin temel ilkelerinin başta genç gazeteci adayları olmak üzere topluma aktarılması için bir köprü olabilmek. Umuyoruz ki ülkemizde ve dünyada gazetecilerin hürce haber yapabileceği günler er ya da geç gelecektir. Özlenen geleceğe ulaşmak, savunulan değerleri inatçı bir şekilde sahiplenmeye devam etmekle mümkün. TAKSAV Gazetecilik Seminerleri’nin bu Aydınlanmacı inada küçük de olsa katkı sunması dileğiyle…

TAKSAV KADIKÖY