TAKSAV tarafından düzenlenen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 25’inci kez sanatseverlerle buluşacak. Festival, tiyatronun tüm renklerini bir araya getirirken oyunlarla seyirci arasında köprü olmayı amaçlıyor.

TAKSAV, renkleri buluşturacak
Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, ‘Yaşanılır Bir Dünya İçin Sanat’ şiarı ile düzenleniyor. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali için geri sayım başladı. Bu yıl 25’incisi düzenlenecek festival 18-28 Kasım tarihleri arasında yeniden ‘Yaşanılabilir Bir Dünya İçin Sanat’ serüvenine kaldığı yerden devam edecek. Festivale dünyanın birçok ülkesinden tiyatro topluluklarının yanı sıra üniversite toplulukları, özel ve şehir tiyatrolarından amatör tiyatrolara kadar geniş bir katılımla gerçekleşecek.

Festival, 18 Kasım Cuma günü Yılmaz Güney Sahnesi’nde Kadıköy Halk Tiyatrosu’nun oynayacağı ‘Celile’ oyunuyla başlayacak. Açılış töreninde onur ödülü ve emek ödülü de sahiplerine sunulacak. Festival Onur ödülü Tiyatro Sanatçısı Metin Coşkun’a, Emek ödülü ise Tiyatro Eleştirmeni ve festivalin Danışma Kurulu üyeliğini de yapan Prof. Filiz Elmas’a takdim edilecek.

ORGANİZASYONLAR DESTEKLENMELİ

TAKSAV tarafından yapılan açıklamada Uluslararası Ankara Festivali’ne dair şöyle denildi:

“Toplumların yaşam anlayışını oluşturan, onların hangi kültürel kalıplar içerisinde yaşayacağını ve nasıl hareket edeceklerini belirleyen şey, içselleştirebildikleri kültürleridir. Sanat, bu kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren önemli bir varoluştur. Toplumlarla sanat arasındaki bağın kopukluğu çağdaş bir dünyaya yönelik beklentileri boşa çıkarıcı gelişmelerin önünü kapamakta, yaratıcı, özgür düşüncenin gelişmesini engellemektedir. Bu anlamda kopukluğun yaşanmaması için özellikle sivil toplum kurumlarının sanata destek vermeleri, bu tür organizasyonları desteklemeleri gerektiğini düşünmekteyiz.”

taksav-renkleri-bulusturacak-1081587-1.

OYUNLARLA SEYİRCİ ARASINDA KÖPRÜ OLACAK

Festivalin amacının ‘büyük emeklerle hazırlanan oyunlar ile seyirci arasında köprü olmak’ olarak açıklandığı basın açıklaması şöyle devam etti: “Edindiğimiz bu amaçlar doğrultusunda 1996 yılından bu yana özel ve amatör tiyatro topluluklarının oyunlarını sahnelere taşımak, kucak dolusu emekle hazırlanan oyunlarla seyirci arasında köprü olabilmek amacıyla başlayan serüvenimiz pandemi sebebiyle vermek zorunda kaldığımız 2 yılın ardından devam ediyor. Festival programına erişim için ankaratiyatrofestivali.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.”