TAKSAV’ın düzenlediği 24’üncü Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali açılış oyunuyla başladı. Düzenlenen gecede Festival Emek Ödülü Mehmet Nurkut İlhan’a ve Festival Onur Ödülü de Mehmet Atay’a verildi

TAKSAV Tiyatro Festivali başladı


İSMAİL ARI

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın ( TAKSAV) düzenlediği 24’üncü Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali açılış oyunuyla başladı. Düzenlenen gecede Festival Emek Ödülü Mehmet Nurkut İlhan’a, Festival Onur Ödülü ise Mehmet Atay’a verildi. Açılış oyunun da ise Feniks Art Müzikal Tiyatro Topluluğu “İlk Randevu Müzikali’ni” sahneledi. Festival 2 Aralık'a kadar devam edecek.

Festival açılış konuşmasını yapan TAKSAV Başkanı Selçuk Candansayar, Çankaya ve Yenimahalle Belediyesi’nin Tiyatro Festivali’ne büyük katkıları olduğunun altına çizerek, “Bu yıl sevindirici bir şey oldu ve artık Ankara Büyükşehir Belediyesi’de bizi desteklemeye başladı. Belediye başkanları toplantıda olduğu için kadın yöneticileri gönderdiler umarım hep böyle devam ederiz. Vakfın en büyük temsilcileri kadınlar ve oyunlarıda en çok kadınlar seyrediyor" diye konuştu.

CESARET VE OLANAK VERİYOR

Tiyatro Festivali'nin çeyrek yüzyılı doldurmak üzere olduğu belirten Candansayar sözlerini şöyle tamamladı:

"Tiyatro gerçeği temsil etmiyor, gerçeğin yeniden inşa edilmesi için bize cesaret ve olanak veriyor. Umarım önümüzdeki on günde de bu cesareti amatörden profesyonele hep beraber hissederiz ve hep beraber sürdürüz.”

UYGARLIĞIN VE ÇAĞDAŞLIĞIN GÖSTERGESİ

Mehmet Nurkut İlhan’a Festival Emek Ödülünü de Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsüm Bor Güner verdi. Festival destek vermekten onur duyduklarını belirten Güner, “Bizler biliyoruz ki sanat güzelliğin ifadesi, uygarlığın ve çağdaşlığın göstergesi. Sanat barışın ve özgürlüğün simgesidir. Maalesef ülkemizde sanatçılar gerektiği gibi desteklenmemekte ve bir çok sıkıntı yaşamaktadır. Tiyatrocuların yaşadığı sıkıntılardan bir tanesi de salon bulamamaktır .Bu nedenle Çankaya belediyesi olarak kapılarımızı her daim sanata ve sanatçılara açık tutuyoruz”diye konuştu.

SORUMLULUĞUM ARTTI

Festival Emek Ödülü sahibi Mehmet Nurkut İlhan ise, “Benim için tiyatro bir evlat. Nasıl anne evladına kıyamazsa bizde tiyatro adına fedakarlık yapmaya çalışıyoruz. İstiyoruz ki Ankara bir kültür kenti olsun. Sanatın herkesle buluşmasını istiyoruz. Emek ödülünü vermeye beni değer görenleri çok teşekkür ederim ve sorumluluğum bir kat daha arttı. Bu ödülü 2009 yılında yitirdiğim Mete Balıkçı, 2014 yılında yitirdiğim ikiz kardeşim Aykut ve 2017 yılında yitirdiğim canım anneme selam ederek alıyorum” dedi.

FESTİVALLERİN YANINDA OLACAĞIZ

Onur Ödülü Mehmet Atay’a verilirken Atay’ın ödülünü tiyatrocu Kımız Bozkır teslim aldı. Atay’ın ödülü Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kadın ve Aile Sorumlu Şube Başkanı Sonay Yılmaz tarafından verildi. Sonay Yılmaz, “Biz çok heyecanlıyız ilk defa ABB olarak TAKSAV Tiyatro Festivali’ndeyiz. Bundan sonra bütün festivallerin yanında olacağız” diye konuştu.

Ödülü Mehmet Atay’ın yerine teslim alan Kımız Bozkır’da, “Ödülü onu adına aldığım için gurur duydum. Ankara’ya yepyeni bir sahne kazandırdı. Biz tiyatrocuların uğraştığı şeyler arasından birde vazgeçmemek var bu da onlardan biri” dedi.

SAYGIYLA EĞİLİYORUM

Fenis Art Müzikal Tiyatro Topluluğu’na ise TAKSAV Yönetim Kurulu üyesi Doğan Tılıç tarafından plaket verildi. Tılıç, “izlediğim oyunlardan sahneden cesaret aldım ve kendi hayatıma taşıdım. Bugün ve bu memlekette her şeyden çok ihtiyacımız olan şeylerin başında cesaret geliyor. TAKSAV’a ve tiyatroya bize taşıdığı cesaret için teşekkür ediyorum. Tiyatronun önünde saygıyla eğiliyom” diye konuştu.