İstanbul Taksim'de, Gezi Direnişi’nin 8. yıldönümü nedeniyle yapılacak olan anma için toplanan yurttaşlar polis tarafından engellendi. Taksim Dayanışması yaptığı açıklamada, "Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan için direneceğiz. Gezi bizim dünümüz değil geleceğimizdir" denildi.

Taksim Dayanışması: Gezi bizim dünümüz değil geleceğimizdir

Gezi Direnişi’nin 8. yıldönümü nedeniyle yapılacak olan anma engellenmek istendi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın (MMO) bulunduğu İpek Sokak, iki baştan polis ablukası altına alındı. MMO önünde toplanan Taksim Dayanışması bileşenleri, barikatın kaldırılmasını talep etti.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi de polis ablukası altına alındı. İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokaklar polis tarafından kapatıldı. Sokaklardan İstiklal'e giriş ve çıkışlar polis kontrolü ile gerçekleştirildi.

taksim-de-gezi-direnisi-anmasina-polis-engeli-882368-1.

Öte yandan İnsan Hakları Derneği önünde toplanan yurttaşların, TMMOB binasına gitmesine polis tarafından izin verilmedi.

taksim-de-gezi-direnisi-anmasina-polis-engeli-882369-1.

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, burada yaptığı açıklamada, "Abdocan'dan korkuyorlar, Hasan Ferit'ten korkuyorlar, en önemlisi de 14 yaşındaki çocuğumdan korkuyorlar" diyerek tepki gösterdi.

"GEZİ'DE DİRENMENİN ONURUNU YAŞADIK"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın bulunduğu sokakta Taksim Dayanışması, basın açıklaması yaptı.

"Bundan 8 sene önce, bu iktidar insanlık onurumuza dokunduğu için, haklarımızı gasp ettiği için, kentsel hafızalarımızı yok ettiği için, doğayı ranta kurban ettiği için, bize yaşam alanı bırakmadığı için Gezi'de buluşmuş, bir arada olmanın coşkusunu, gerçeği haykırmanın gururunu, direnmenin onurunu yaşamıştık" denilen açıklamada, şunlar vurgulandı:

"Pandemi süreci bir kez daha gösterdi ki bu iktidar halkına düşmandır. Yasaklar, cezalar hep halka, tüm imtiyazlar ise bir avuç muktedirden yanadır. Ne halkın sağlığı, ne yoksulluğu, açlığı, işsizliği ne de gençlerin geleceksizliği umurlarındadır. O kürsülerden çekilen azarlar, savrulan tehditler, hukuksuz yargılamalar, siyasi tutuklamalar hepsi korku salmak için, çünkü iktidarlarını ayakta tutabilmenin tek yolu bu."

"Gezi'yi yargılamaya kalktılar" denilen açılamada, "Bir, iki yetmedi üçüncü kez torba dava ile adını kirletmeye çalışıyorlar. Değil üç; beş, on, bin kere de yargılasanız Gezi'nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz. Gezi defalarca ortaya saçılan mafya-devlet-sermaye-çete ilişkilerine benzemez. Onlar çetelerle, mafyayla rant peşinde koşanlar, biz bir fidana su vermek için" ifadeleri kullanıldı.

"GEZİ UNUTTURULAMAZ!"

"Biz, ağaçları yerinde tutmak için, dereler kurulmasın diye, ekmeğini kazanırken bir can daha göz göre göre gitmesin diye, kimse ayrımcılığa uğramasın diye, bu ülkenin neredeyse yarısı açlık sınırındayken yüzde biri daha da palazlanmasın diye uğraşırız" ifadelerine yer verilen açıklama, şöyle devam etti:

"Biz direnişin adıyız, onlar saldırının. Bu iktidar karanlık ilişkileri yüzünden yarattığı pislikle boğuşurken biz tarihin sayfalarında tertemiz, alnı açık bir halk hareketi olarak anılacağız. Umudumuzu yitirelim istediler. Buna hukuksuz yargılama, cezalar, şiddet, gözaltı, göz göre göre talan... Ama bir şeyi unutuyorlar: Gezi başlı başına bu halkın eşitlik, özgürlük, adalet umududur. Gezi yurttaşların kendi kaderini tayin etme iradesi ve kararlılığıdır. Bir kez yaşayan ömrünce unutamaz, Gezi unutturulamaz!"

"SARAYLAR YIKILIR, ÇETELER DAĞILIR, ZORBALIK BİTER"

Açıklamada, "Gezi'de söylemiştik; parayı ve rantı tek değer olarak kabul edenlerin karşısında paylaşımın, tüketimin karşısında üretimin, yozlaşmanın karşısında aydınlanmanın direnişidir Gezi!" denildi.

"Bugün de aynı talepleri bir kez daha yükseltiyoruz" denilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Acil demokrasi istiyoruz. Bu halk, adil, özgür ve eşit bir ülkede yaşamayı hak ediyor. Haklarımızı istiyoruz, alana kadar direneceğiz!

Gezi'de canlarımızı bıraktık. Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan için direneceğiz. Gezi bizim dünümüz değil geleceğimizdir. Kayyumlarla, kararnamelerle gasp edilen demokrasinin parlak ve temiz geleceği için en somut dayanağıdır. Mazide kalmayacak kadar büyük ve hayatidir.

Gezi burada, Gezi biziz! 8 yıldır meydanlardayız. Hala bir aradayız, her yerdeyiz. Gezi'de söylemiştik, bugün de sözümüz aynıdır: Saraylar yıkılır, çeteler dağılır, zorbalık biter!"