HDP İstanbul İl Başkanlığı ve HDK bileşenlerinin Taksim’deki Kazancı Yokuşu'nda yapmak istediği 1 Mayıs açıklamasına polis müdahale etti. En az 20 kişi gözaltına alındı. Müdahale sırasında haber takibi yapan gazeteciler de polis tarafından itilerek alanın dışına çıkarıldı.

Taksim'de 1 Mayıs açıklamasına polis müdahalesi: Çok sayıda gözaltı!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Başkanlığı ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile bileşenlerinin Taksim’deki Kazancı Yokuşu'nda yapmak istediği 1 Mayıs açıklamasına polis müdahale etti. Müdahale sonucu en az 20 kişi gözaltına alındı.

HDP ve HDK ile bileşenleri, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı'nda kutlanan İşçi Bayramı'nda yaşamını yitiren 34 kişiyi anmak için bugün Kazancı Yokuşu’nda toplandı. Burada basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.

Aralarında Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İl Eş Başkanı Roni Gören, HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek'in de bulunduğu yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı.

Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs 1977’de düzenlenen İşçi Bayramı kutlamasında, kalabalığın üzerine ateş açılması sonucu 34 kişinin hayatını kaybetmiş, 136 kişi yaralanmıştı. Bu olay, tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçmişti.

GAZETECİLER İTİLEREK ALANIN DIŞINA ÇIKARILDI

Polis müdahalesi sırasında haber takibi yapan gazeteciler de polis tarafından itilerek alanın dışına çıkarıldı. Polisin gazetecilere yönelik müdahalesine ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Artı TV muhabiri Meral Danyıldız, "Defalarca gazeteciyim dememe rağmen durum bu. Artık görüntü aldırmamak bir rutin haline geldi. Basın susarsa herkes susar" ifadelerini kullandı.

DİSK-BASIN İŞ'TEN TEPKİ

Gazetecileri görüntü almasını engellemek için yapılan polis müdahelesine tepki gösteren Disk-Basın İş de sosyal medyadan paylaştığı video ile kolluk müdahalesine tepki gösterdi. Yapılan paylaşımda, "HDP ve HDK'nin Kazancı Yokuşu'nda düzenlediği 1 Mayıs anmasında güvenlik güçlerinin gazetecilere yönelik uyguladığı şiddet anları... Vaktinizi ayırıp izlemenizi rica ediyoruz, takdiri size bırakıyoruz... Yeter, yeter, yeter!" denildi.