25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde Taksim'de buluşan kadınlar, polis müdahalesiyle karşılaştı. Aralarında BirGün editörü Yaren Çolak'ın da bulunduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı.

Taksim'deki 25 Kasım eylemine polis müdahalesi: Aralarında gazetecilerin de olduğu kadınlar gözaltında!
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

İstanbul Taksim'de kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde bir araya geldi.

Kaymakamlığın yasak kararına rağmen buluşan kadınlar, Beyoğlu Evlendirme Dairesi önünden yürüyüşe başladı.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

Yürüyüşe geçen kadınlar burada polis müdahalesiyle karşılaştı.

Polis müdahalesi sonucu aralarında BirGün editörü Yaren Çolak'ın da olduğu kadınlar gözaltına alındı.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

Gözaltına alınanlar şöyle: SOL Parti PM Üyesi Çiçek Çatalkaya, SOL Parti MYK Üyesi Esen Karaküçük, SOL Parti avukatlarından Damla Atalay, Ezgi Kılıç, Suna Özcan, Sarya Toprak, Eylül Doğa Telatar.

Gözaltına alınanların Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.

Ayrıca 25 Kasım Kadın Platformu, Jurnal Sokak'ta polis müdahalesi sonucu gözaltıların olduğunu bildirdi.

HALİÇ KÖPRÜSÜ'NE PANKART ASILDI

Kadınlar, Haliç Köprüsü'ne 'Kadın Cinayetlerine İsyandayız' pankartı astı.

Fotoğraf: 25 Kasım Kadın PlatformuFotoğraf: 25 Kasım Kadın Platformu

25 Kasım Kadın Platformu, Haliç'te kadınların gözaltına alındığını bildirdi.

KADIKÖY'DE GÖZALTINA ALINAN 12 KADIN SERBEST

25 Kasım Kadın Platformu, Kadıköy'de gözaltına alınan 12 kadının serbest bırakıldığını belirtti.

POLİSTEN MUHABİRİMİZE ENGEL: BAŞLARIM HABERİNE!

25 Kasım eylemine takip eden gazetemizin muhabiri Havva Gümüşkaya, polis engeliyle karşılaştı.

Polis, Gümüşkaya'yı "Başlarım haberine!" diyerek engelledi.

"AVUKATLAR İÇERİ ALINMIYOR"

25 Kasım Kadın Platformu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Gözaltına alınan arkadaşlarımızın bulunduğu bazı otobüslerde saatlerdir ters kelepçeli şekilde tutulduğunu ve avukatlarımızın müdahalesine rağmen ters kelepçelerin çözülmediğini öğrendik" açıklamasını yaptı.

Platform başka bir paylaşımında, "Avukatlarımız içeri alınmıyor, gözaltına alınan arkadaşlarımızdan haber almakta zorlanıyoruz! Arkadaşlarımızın durumunu öğrenmek hakkımız, bu hukuksuzluk son bulsun!" dedi.

AVUKATLAR TUTANAK TUTTU

Avukatlar, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesi bekleme salonu önünde kolluk kuvvetlerinin müdahalesine maruz bırakıldıklarını belirtti.

Avukatlar, söz konusu olaya ilişkin tutanak tuttu.

Tutanakta, şu ifadeler yer aldı:

"25.11.2022 tarihinde saat 23.22'de üç saatten uzun süredir kapısında bekletildiğimiz İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesi bekleme salonu önünde saatlerdir gözaltında olan müvekkillerimizle görüşme talebimiz esnasında görüntüde yer alan kolluk görevlileri avukatlara itme yoluyla süpürerek hukuka aykırı müdahalede bulunmuştur.

Fiziksel saldırı sonrası görüntüde yer alan kolluk görevlileri, sicil numaralarını vermeyi reddetmiştir. İşbu olay, 23.45'te tutanak altına alınmıştır."

KAYMAKAMLIK YASAK KARARI ALMIŞTI

Bugün İstanbul Taksim’de düzenlenecek eyleme Beyoğlu Kaykamalığı’ndan yasak gelmişti. Eyleme gerekçe olarak ise ‘toplumsal duyarlılıklar nedeniyle toplumda infial uyandırabileceği, bu durumun toplumsal iç barışı tehdit edebileceği, etkinlikleri gerçekleştirecek grup/şahıslar ile vatandaşlarımız arasında provokatif amaçlı olayların olabileceği, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması’ gösterilmişti.

25 KASIM NEDEN ÖNEMLİ?

Mirabal kardeşler olarak bilinen Patria, Minerva ve María Teresa, 1930'dan 1961'e değin Dominik Cumhuriyeti'ni yöneten ve iktidarı boyunca 50 bin ölüme neden olan Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele verdi. 1960 yılında diktatörlük karşıtı mücadeleleri ülke çapına yayıldı. 25 Kasım 1960 tarihinde diktatörlüğe karşı mücadele ettikleri için üç kardeş katledildi. Cinayetin ardından olayın örtbas edilmesi için kaza süsü verilmeye çalışıldı. Ancak bu örtbas girişimi başarısız oldu. Kardeşlerin kurdukları Clandestine Hareketi öldürülmelerinden bir yıl sonra diktatörlüğün yıkılmasında önemli rol oynadı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1999 yılında Mirabal Kardeşler'in ölüm yıl dönümü olan 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.