İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Taksim Meydanı’na yürümek isteyen çok sayıda kişi kişi gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Taksim’e yürümek isteyen 164 kişi gözaltına alındı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bugün tüm yurtta zamlara, işsizliğe, yoksulluğa ve baskılara karşı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde her sene olduğu gibi bu sene de polis ablukasına alındı.

İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs tedbirleri kapsamında alınan karar doğrultusunda, saat 06.00'dan itibaren Taksim Meydanı'na çıkan yollar kapatıldı.

HKP ÜYELERİNE GÖZALTI

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Beşiktaş’ta toplanarak Taksim’e yürüyeceklerini duyurmuştu. Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda bir araya gelen HKP yöneticileri ve üyeleri yasaklanan Taksim’e yürümek istedi.

Halktv'nin aktardığına göre, HKP’lilerin yürüyüşüne polis izin vermedi. Polis, HKP yöneticileri ve üyelerine müdahale etti. HKP’liler tek tek gözaltına alınırken arbede yaşandı. Gözaltına alınan HKP yöneticileri ve üyeleri daha sonra çevik kuvvet minibüsüne bindirilerek, polis merkezine götürüldü.

TAKSİM'DE PANKART AÇAN İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Taksim Meydanı'nda bir binanın çatısına çıkıp pankart açan 2 kişi slogan attı. Polisin kısa süre içinde müdahale ettiği eylemciler gözaltına alındı. Polis binaya asılan pankartları kaldırdı.

taksim-e-yurumek-isteyen-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-1010150-1.

ÖĞRENCİ KOLEKTİFLERİ ÜYELERİNE GÖZALTI

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) aktardığına göre Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi beş öğrenci ve Kafe – Bar Çalışanları Dayanışması’ndan üç işçi Taksim Meydanı’na yürürken gözaltına alındı.

Toplumsal Özgürlük Partisi ve Halkevleri üyesi iki gruptan 12 kişiyse Taksim’e çıkarken Elmadağ’da gözaltına alındı.

TIP ÖĞRENCİLERİNE GÖZALTI

Şişli Harbiye'de ara sokaklarından Cumhuriyet Caddesi'ne çıkan 8'i kadın, 4'ü erkek 12 kişi ellerinde dövizlerle Taksim Meydanı'na yürümek istedi. Polis, slogan atarak yürüyen gruba müdahale etti. Tıp Öğrencileri Komisyonu (TÖK) üyesi olduğu öğrenilen grup gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü.

İNŞAAT İŞÇİSİNDEN POLİSE: NİYE VURUYORSUN? OTURDUĞUN EVİ BEN YAPTIM

Gazeteci Zeynep Kuray, Şişli'de polis ve inşaat işçisi arasında yaşanan tartışmayı sosyal medya hesabından paylaştı.

VALİLİK'TEN GÖZALTI SAYISINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İstanbul'da '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' kapsamında bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunmak, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakmak ve basın açıklaması yapmak, Maltepe Etkinlik Alanında miting yapmak amacıyla talepte bulunan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına, valiliğimizce gerekli izinler verilmiştir" denildi.

Ancak ‘izinsiz’ grupların Taksim'e çıkmak istediği belirtilen açıklamada, "Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 kişi yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır" bilgileri yer aldı.