1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü İstanbul’da polisin sıkıyönetim gösterisine dönüştü. İstanbul’da 20 binden fazla polis görev yaptı, 5 bin 500 bariyer kullanıldı ve 60 TOMA şehrin belli yerlerine konuşlandırıldı. Beşiktaş’tan Taksim’e çıkmak isteyen binlerce kişinin yolu polis tarafından kesildi. Heyetin ‘sembolik 1 Mayıs kutlaması’ teklifini reddetmesini üzerine polisin saldırısı başladı. Polis yoğun olarak plastik mermi, gaz bombası ve tazyikli su kullandı

Taksim yolunda faşizm ve direniş

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü İstanbul’da polisin sıkıyönetim gösterisine dönüştü. Taksim’e giden tüm yollar polis bariyerleriyle kapatılırken yurttaşların ulaşım hakkı da engellendi. Vapur, metrobüs ve tramvay ile Taksim çevresine giden otobüslerin seferleri iptal edildi. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin buluşma yerlerine gitmek için kiraladığı özel otobüsler polis tarafından durduruldu. Taksim için direnenler, özellikle Beşiktaş’ta yoğun polis saldırısı; plastik mermi, gaz bombası, cop ve tazyikli suya maruz kaldı. Kriz Masası İstanbul’da 270’ten fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

POLİS ABLUKASI
AKP iktidarının Taksim yasağıyla kutlanmasını engellemeye çalıştığı 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, İstanbul polis ablukasına alındı. Eyleme kapatılan Taksim Meydanı’ndan halkı uzak tutmak için 5 bin 500 polis bariyeri kullanıldı. Taksim’i 200 kamera izledi. İstanbul’da 1 Mayıs’ta 20 binden fazla polis görev yaptı ve 60 TOMA şehrin belli yerlerine konuşlandırıldı. Şehir dışından getirilen polislere ayırt edilebilmeleri için kırmızı-beyaz renkteki yelekler giydirildi. Ayrıca İstanbul üzerinde gün boyu polis helikopterleri uçtu.

Mecidiyeköy, Şişli ve Beşiktaş ve bağlantı yolları araç trafiğine kapatıldı. Avrupa ve Anadolu yakalarından buluşma noktalarına gitmek isteyenlerin otobüsleri polisler tarafından durduruldu. Polisler otobüstekileri indirerek kimlik kontrolü yaptı. Yolcuların bir daha otobüslere binmesine izin vermeyen polisler, otobüsleri boş olarak geri gönderdi.

BEŞİKTAŞ'TA BULUŞULDU
İstanbul Valiliği’nin Taksim yasağına karşı çıkan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Birleşik Haziran Hareketi, Hakların Demokratik Partisi (HDP), Halkevleri, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Kaldıraç ve Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF) gibi yapılar Beşiktaş’ta buluştu. Buradan Taksim’e yürümek isteyen binlerce kişinin yolunu polis Beşiktaş Meydanı’nda kesti. Polis yalnızca sembolik olarak 300 kişinin Taksim’e çıkabileceğini söyledi. Polisle görüşme yapan heyetin ‘sembolik 1 Mayıs’ teklifini reddetmesini üzerine polisin saldırısı başladı. Polis saldırı sırasında yoğun olarak plastik mermi, gaz bombası ve tazyikli su kullandı, çok sayıda gözaltı yapıldı. Abbasağa Parkı fiili olarak polis merkezine dönüştürüldü. Saldırının ardından Beşiktaş Köyiçi ve Barbaros Bulvarı’na doğru hareketlenen kitleyle polis arasında bir müddet çatışma yaşandı ve ardından Beşiktaş’taki olaylar sona erdi.

Türk İş, Aksiyon İş, Cihan Sen, Birleşik Kamu İş, Hak İş gibi sendikalar ise sabah saatlerinde Taksim’deki Özgürlük Anıtı’na çelenk bıraktı.

KURTULUŞ'TA ENGEL
İstanbul’da polis saldırısının yaşandığı tek yer Beşiktaş değildi. Şişli’deki DİSK Genel Merkezi Taksim’e yürümek isteyen DİSK- Nakliyat İş üyelerinin yolu Kurtuluş’ta polis tarafından kesildi. Sendika yetkilileri ile polis amiri arasında geçen konuşmada polis amiri “Derdiniz 1 Mayıs'ı kutlamaksa Yenikapı'da kutlasanız hiç bir sorun olmaz. Ama sizi buradan Taksim'e geçiremem” dedi. Sendika yöneticileri ise karanfilleriyle Taksim'e giderek 1977'de ölen arkadaşlarını anmak istediklerini söyledi. Daha sonra DİSK Nakliyat-İş'e bağlı işçiler polis barikatı önünde basın açıklaması yaptı. Polis açıklamanın ardından burada bulunan kitleye gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı.