Kardelen Tatar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün duyurduğu, Tanyeri Elektrik Üretim A.Ş.’nin ‘Tanyeri Barajı ve Kavşak HES, malzeme ocakları, kırma eleme tesisleri ve beton santralları dahil’ başlıklı projesi, Ordu’nun altı ilçesine yayılmış durumda. Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, bu projeden 2011 yılında Çatalpınar’da yapılan halkın katılımı toplantısıyla haberdar olduklarını söyledi. Aradan geçen sekiz yıl içinde […]

Talan projesini 6 ilçeye yaydılar

Kardelen Tatar

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün duyurduğu, Tanyeri Elektrik Üretim A.Ş.’nin ‘Tanyeri Barajı ve Kavşak HES, malzeme ocakları, kırma eleme tesisleri ve beton santralları dahil’ başlıklı projesi, Ordu’nun altı ilçesine yayılmış durumda.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, bu projeden 2011 yılında Çatalpınar’da yapılan halkın katılımı toplantısıyla haberdar olduklarını söyledi. Aradan geçen sekiz yıl içinde hem projenin hem de şirketin değiştiğini dile getiren Ersan, ‘ÇED Olumlu’ kararı verilen son proje hakkında özetle şunları dile getirdi: “HES’lerin ekolojik sisteme verdiği zararlar ülkemizi yönetenlerce de ifade edilmesine karşın bu proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca incelenmiş ve onaylanmış. Artık tüm dünya biliyor ki HES’lerin yararından çok zararı var. Planlanan proje 3 akarsuyun üzerinde yapılmak isteniyor. Baraj ve HES’ler dışında malzeme ocakları, kırma eleme tesisleri, hafriyat depolama alanlarının da yer aldığı bu proje Aybastı, Fatsa, Gürgentepe, Gölköy, Çatalpınar ve Kabataş ilçe sınırları içinde uygulanacak. Proje için toplamda kesilecek ağaç sayısı belli değil ama toplamda 234.845 metrekare ormanlık alan kullanılacak. Aynı ilçelerde 448.648 metrekarelik orman sayılmayan alan da kullanılacak. Projeye göre 153.705 metrekarelik kamulaştırma da yapılacak. Kamulaştırma alanlarında evler, samanlık, ahır, fındık bahçeleri, tarlalar, ağaçlık alanlar yer alıyor. Kamulaştırılacak olan yerlerde bir daha yerleşime izin verilmeyecek. Hepsini topladığımızda yaklaşık 861 dönüm yapıyor.”

Tüm bunlara değer mi?

Proje alanı içerisinde korunması gereken hayvanlar olduğunu da dile getiren Ersan sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin bazı balık, kuş, kertenkele, yılan, kirpi ve yarasa türleri; sincap, kurt, kaya sansarı, su samuru, bozayı, porsuk gibi. Raporda bu hayvanların üreme dönemlerinde çalışmalara dikkat edileceği yazıyor. Koruma altında olmayanların ise proje alanının dışındaki yerlere gidebileceklerinden bahsediliyor. Ayrıca içme suyu kaynakları da proje içinde.

Sonuç olarak; doğal hayat yok olacak, tarım ve hayvancılık faaliyetleri azalacak, insanlar göç etmek zorunda kalacak, bölge fakirleşecek. Tüm bunlara değer mi? ORÇEV olarak, projeden etkilenecek olanlara isterlerse proje hakkında bilgilendirme yapabilir, hukuki destek verebiliriz.”