Talan şimdilik durduruldu

HABER MERKEZİ

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesindeki Uçansu Şelalesi’nin de bulunduğu Alara Çayı üzerine yapılacak üç Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildi. Alara Çayı’nın üzerinde yedisi dere, biri baraj tipi olmak üzere sekiz HES projesi vardı. Hayat 1.1, Hayat 1.2 ve Hayat 2 isimli HES projeleriyle ilgili iptal kararı verildi.

6 kitle örgütü ve bölge halkı bir araya gelerek HES projelerinin iptaliyle ilgili açıklamada bulundu. HES projelerinin iptalinin sevindirici olduğu ancak yeni talan projelerinin yolda olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:


“HES iptal edildiğini belirten karara sevindik ancak başka bir şey öğrendik. Cumhurbaşkanı kararıyla Uçansu şelalesinin dibindeki sit derecesi düşürülen yerin imara açılmaya çalışıldığını, Gündoğmuş Belediyesi’nin bu yer için proje hazırlayıp Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurduğunu ancak müdürlük tarafından olumsuz bulunduğu, belediye yeni bir proje için çalıştığını öğrendik. Kesin Korunacak Hassas Alan içerisinde HES projesi yer aldığını da üzülerek görmekteyiz. Yani AKP illa orayı şirketlere verecek."

JES’E DANIŞTAY ENGELİ

İzmir Karabağlar’da başta zeytinlik olmak üzere verimli tarım arazilerini tehdit eden jeotermal enerji santralı (JES) Danıştay’a takıldı. Danıştay 6’ncı Ceza Dairesi, İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’nin Uzundere Mahallesi’ndeki zeytinlik alana JES kuyusu açılmasına yönelik proje için verdiği iptal kararını oy birliğiyle onadı. JES projesine karşı çıkan 270 mahalleli, zeytinlik alanlarda yapılacak olmasından dolayı projenin iptali için suç duyurusunda bulundu. Açılan davada, 3 kilometrelik bölgede zeytinliklerin bulunması ve sondaj çalışmalarının çevreye zarar vereceği gerekçesiyle planın iptaline karar verildi.

Firma avukatlarının karara itirazları sonucu dosya, Danıştay’a gitti. Eksik inceleme nedeniyle yerel mahkemenin kararı bozulurken, bilirkişi raporu istendi.
Yeniden İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’nde görülen dosyaya atanan bilirkişinin, raporda planın çevreye zarar vereceği yönünde rapor sunması üzerine mahkeme de JES için bir kez daha iptal kararı verdi.

Firma yetkililerinin itirazı üzerine dosya, bu kez de Danıştay 6’ncı Dairesi’nde görüşüldü. Danıştay 6’ncı Dairesi üyeleri, projenin bölgedeki zeytinlik alanlara olumsuz etkisi olduğu sonucuna vardı. Bunun üzerine İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın hukuk ve usule uygun olduğu, bozulmasını gerektirecek bir durum olmadığı gerekçesiyle kararın oy birliğiyle onanmasına karar verildi. Danıştay 6’ncı Ceza Dairesi’nin kararının ardından Uzundere’ye yapılması planlanan JES projesi iptal oldu.