Kanadalı Centerra maden şirketi, Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Özkonak ve Göynük köylerinde toplam bin 306 hektarı kapsayan devasa alanda altın aramak için Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden resmen ruhsat aldı. CHP'li Ali Öztunç, "Kapadokya bölgesinde yapılacak olan altın arama işi bütün Kapadokya’yı bitirecektir. O dağın her tarafı altın olsa, külçe külçe altın olsa ne yazar?" diyerek tepki gösterdi.

Talan sırası Kapadokya'ya geldi: Kanadalı şirkete altın arama ruhsatı verildi!

Kanadalı maden şirketi Centerra, UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan ve Türkiye'nin en değerli turizm alanlarından biri olan Kapadokya bölgesinde harekete geçti.

ANKA'nın haberine göre, Centerra maden şirketi, Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Özkonak ve Göynük köylerinde toplam bin 306 hektarı kapsayan devasa alanda altın aramak için Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden resmen ruhsat aldı.

Yöre halkı şirketin sondaja başlamasıyla haberdar olabildi ve binlerce itiraz dilekçesi yazdı.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Bakan Yardımcısı Ali Öztunç, Kanadalı şirketin altın aramak için ruhsat alması ve sondaja başlamasına tepki gösterdi.

"KAPADOKYA'YA KÖTÜLÜK YAPMAK İSTİYORLAR"

ANKA'ya konuşan Öztunç, "Kapadokya’ya, Avanos’a çok büyük kötülük yapmak istiyorlar. Kapadokya bölgesi, Anadolu içinde bir nazar boncuğudur. Dünyanın hiçbir tarafında Avanos gibi, Kapadokya gibi bir yer yoktur. Burası Allah’ın bir lütfu. Peri Bacalarının olduğu tarihi bir bölge. Ama şimdi buraya altın arama ruhsatı veriliyor" dedi.

"KÜLÇE KÜLÇE ALTIN OLSA NE YAZAR"

"İki ay kadar önce Kapadokya’ya gitmiştim, bir açıklama ve eylem yapmıştık. Sondaj başlamıştı, ‘etmeyin, durdurun bunu’ demiştik" diyen Öztunç, "Durdurmak bir yana daha da artırıyorlar. Kapadokya bölgesinde yapılacak olan altın arama işi bütün Kapadokya’yı bitirecektir. O dağın her tarafı altın olsa, külçe külçe altın olsa ne yazar? AK Parti hükümetini uyarıyoruz: Orada yaşayan AK Partili seçmenler de belediye başkanları da istemiyor. Yabancı altın tüccarlarına para kazandıracağız diye ‘Kapadokya’ya kıymayın’ diyoruz. Yurttaşlarımızla birlikte Kapadokya’nın talan edilmesine karşı dururuz" ifadelerini kullandı.

Daha önce bölge halkının yaptığı eylemlere katılarak destek veren Öztunç, eylemlerde şunları söylemişti:

“Her yer bitti, gözü Kapadokya’ya diktiler. Anadolu’yu delik deşik ediyorlar, bu defa da Kapadokya’ya geldiler. Olmaz, başka yer olmaz, bura hiç olmaz. Bu dağın tamamı altın olsa neye fayda? Binlerce yıl bu tarih böyle kalmış, böyle gelmiş, şimdi AK Parti hükümeti ‘ben burayı vereceğim’ diyor. Veremezsin. İzin vermeyeceğiz. Sen yarın çeker gidersen, ne cumhurbaşkanları geldi geçti. AK Parti de geldi, gidiyor. Yarın bir gün başka yöneticilerimiz gelecek, ‘bunlar veriyordu da siz ne yapıyordunuz’ demeyecekler mi? Bu işten vazgeçin. Kıymayın Kapadokya’ya.”