40’ın üzerinde mermer ocağı olan ve önceden kekik balı üretimi yapılan Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, şimdi arı bulmak bile zor. Dağ keçilerinin ve akbabaların da terk ettiği bölgede bir mermer ocağı daha açılacak. Projeye ÇED onayı da verildi.

Talana doymuyorlar!

DİLEK YEĞİN

Isparta’nın Sütçüler ilçesindeki Kuzca ve Sipahiler Köyü’nde tamamı devlet ormanı arazisine kurulması planlanan mermer ocağı için Valilik “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Proje bedeli 940 bin TL olan ocağı Brolis Mermer San. ve Tic. AŞ işletecek. On yıllık arama ruhsatı verilen sahada 24 hektarlık alanda yılda 500 bin metreküp parça ve blok mermer çıkarılması planlanıyor.

TOZ YAĞMURUNA SEBEP OLACAK

Devlete ait ardıç ormanlarının bulunduğu faaliyet alanında 10 santimetre civarında bitkisel toprak örtüsü sıyrılacak ve ayda yaklaşık 8 bin 138 ton bitkisel toprak hafriyatla alınacak. Kesilecek ağaç sayısının belirtilmediği proje tanıtım dosyasında kontrollü durumda alandan çevreye saatte 11 bin 501 kilogram toz yayılacağı belirtildi.

Sipahiler Köyü’ne 845 metre, Kuzca Köyü’ne bir kilometre uzaklıkta olan ocak sahası Aksu Çayı’na üç kilometre mesafede bulunuyor. Açık işletme yöntemiyle yürütülecek ocak faaliyetlerinde kullanılacak su Sipahiler Köyü’nden temin edilecek. Ocak sahası içme ve kullanma suyu temin edilen Karacaören 1 ve 2 Baraj Gölü Havzası Uzak Mesafeli Koruma Alanı sınırlarında kalıyor.

DAĞ KEÇİSİ YOK OLDU

Madenlerin birçoğunun kekik balı üretimiyle meşhur olan bölgedeki arıların bal toplama alanında açılması, arı ölümlerine yol açtı. Madencilik faaliyetleri nedeniyle dağ keçisi ve kızıl akbabaların yayılma alanı olan Sütçüler’de bu hayvanlara artık rastlanmıyor. Geçtiğimiz yıl firmalar arası rant kavgası nedeniyle ocaklara giden yolların kapanmasına sahne olan ilçedeki başka bir maden ocağının ruhsat alanında da tarihi eserler olduğu ortaya çıktı. Sütçüler halkı rant kavgalarından, mermer ocaklarının tarımsal faaliyetlerin verimini düşürmesinden, su kaynakları ile doğayı tahrip etmesinden duyduğu rahatsızlığı her fırsatta dile getiriyor.