Talana ilk kazma vuruldu | Erdoğan: İstanbul'u kurtarma projesidir
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "çılgın proje" olarak tanımladığı, bilim çevreleri ve muhalefetin tepki gösterdiği Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsünün temel atma töreni” düzenleniyor. Erdoğan, Sazlıdere Köprüsü temel atma töreninde konuştu. Kanal İstanbul'un, İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olduğunu idda eden Erdoğan, "Kanal İstanbul’u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bilim çevrelerinin tüm uyarılarına rağmen “İnadına yapacağız” dediği, rant ve talan projesi olarak nitelendirilen “Kanal İstanbul’un “ilk köprüsünün temel atma töreni” düzenlendi. Kanal İstanbul Projesi’yle bir ilgisi bulunmadığı kaydedilen köprü, yap- işlet –devret modeliyle Saray’ın da müteahhidi olarak bilinen Rönesans Holding’e Kuzey Marmara Otoyolu’nun 8’inci kısmı adı altında yaptırılıyor.
Saat 14:14'te Sazlıdere Köprüsü'nün yapılacağı alana helikopterle iniş yapan Erdoğan, konuşma yapacağı tören alanına geçti. Erdoğan'a, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, kabine üyeleri ve pek çok siyasi de eşlik etti.
Konuşmasında, "Kanal İstanbul Projesi'ni 11 yıl önce milletimizle paylaşmıştık. İç ve dış badireler sebebiyle ilerlemesi gecikti" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Kanal İstanbul belki de dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir" iddiasında bulundu.
Büyük gemilerin geçişi için Boğaz'ın kapatılmak zorunda kalması ve gemiler arasında bırakılması gereken mesafe ciddi zaman kayıplarına yol açtığını söyleyen Erdoğan, "Projeksiyonlara göre 2050 yılında Boğaz'dan geçecek gemi sayısının 78 bine ulaşması bekleniyor oysa Boğaz'ın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir" dedi. Erdoğan, "Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz" diye konuştu.
KILIÇDAROĞLU'NA SESLENDİ: O PARALARI SİZDEN SÖKE SÖKE ALIRLAR
Erdoğan konuşmasında "İktidara geldiğimizde projeye yatırım yapan şirketlere ve kredi veren bankalara ödeme yapmayacağız" diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu'na da, "O parayı sizden söke söke alırlar" diye seslendi.
Erdoğan'ın açıklaması şöyle:
"Yatırımcıları tehdit ediyorlar. 'Geldiğimizde bilesiniz ki ödeme yapmayacağız, elinizden alacağız' diyorlar. Bankaları, projeye ilgi duyan ülkeleri tehdit ediyorlar. Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla alırlar. Bunları da öğren. Bunları bilmeden de bir yere varamazsın. Biz ülkemize eser kazandırma mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."
Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Kanal İstanbul projesini bundan 11 yıl önce milletimizle paylaşmıştık. Türkiye'nin bu süreçte yaşadığı iç ve dış badireler sebebiyle maalesef projenin ilerlemesi biraz gecikti. Bugün tüm hazırlıkları tamamlayıp proje kapsamındaki ilk köprünün temelini atmak üzere bir aradayız.
İstanbul Boğazı dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahiptir. Boğaz'dan 1930'lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Sadece şehir içi ulaşım için 54 ayrı iskelede günde 500 bin kişilik insan trafiği de söz konusudur. Boğaz'dan geçen gemilerin uzunlukları 50 metreden 350 metreye kadar yükseldi. Her büyük geminin geçişi şehir için büyük risk anlamına geliyor.
Gençlere, Z Kuşağı'na sesleniyorum. İktidarda olan biler neler gerçekleştirdik bilmeniz gerekiyor.
Büyük gemilerin geçişi için Boğaz'ın kapatılmak zorunda kalması ve gemiler arasında bırakılması gereken mesafe ciddi zaman kayıplarına yol açıyor. Projeksiyonlara göre 2050 yılında Boğaz'dan geçecek gemi sayısının 78 bine ulaşması bekleniyor oysa Boğaz'ın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir. Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.
'KİME SORULMASI GEREKİYORSA ONLARA SORDUK'
Her ne kadar birileri kendi yetki alanlarında olmayan hususlarla ilgili "bize sorulmadı" diye sızlanıyorsa da projenin her aşaması hukuka ve bilim uygun şekilde yürütüldü ve tamamlandı. "Bize sorulmadı" diyenlere sesleniyorum: Kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dediğimiz zaman duracaksın. ÇED raporlarını rahatlıkla bakanlık verebilir, bunu da öğreneceksiniz.
Yahu sizin zaten bu ülkede bugüne kadar dikili bir ağacınız yok. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptık, orda da öyle çıldırdınız. Marmaray'ı yaptık, yine aynı şekilde önümüzü kesmeye çalıştınız. Çılgınlar gibi... Ama yaptık. Avrasya Tüneli'ni, Osmangazi'yi yaptık, İstanbul - İzmir yolunu yaptık onun da önünü kesmek istediniz. Dinlemedik, dedik ki "Kervan yürür" ve kervan yürüdü.
Bizden önceki büyüklerimiz, 1.Köprü'yü yaptı, karşı çıktınız, FSM yapıldı karşı çıktınız. Sizi dinleseler bunlar olmayacaktı. Zaten bu hususlarda en küçük bir eksiklik, usulsüzlük olsaydı şimdiye kadar çoktan ortaya çıkardı. Bilimsel çalışmalara göre en makul, verimli hat olarak burası seçildi. 11 ayrı üniversiteden toplam 234 uzman görev aldı.
Kanal hattı boyunca 304 ayrı yerde 17 bin metrenin üzerinde sondaj 248 jeofizik etüt gerçekleştirildi. 3 bin 500 kişi görev aldı Bay Kemal. Biz neyi nerede kiminle yapacağımızı çok iyi biliriz. Bak bu bir çeşme açılış töreni değil. Bir çeşme musluk takma töreni de değil. Dünyada örnek kanallardan bir tanesinin temelini atıyoruz.
'6 KÖPRÜ İNŞA EDİLECEK'
Kanalın uzunluğu tüm sevgili vatandaşlarıma sesleniyorum 45 kilometre. Taban genişliği minimum 275 metre, derinliği 21 metre olarak belirlendi. Bir başka ifade ile, 275 metre uzunluğa kadar petrol tankerleri ve 351 metre uzunluğa kadar konteyner gemileri bu kanaldan geçebilecek.
Kanal üzerinde birisi de bugün temeli attığımız olmak üzere toplamda 6 köprü inşa edilecek. Bugün birincisinin temelini atıyoruz. Mevcut ana karayolu ulaşım hatlarının tamamı için kanalın üzerinden köprü ile geçiş öngörülüyor.
Tam Karadeniz'e çıkıyoruz sağ tarafta bir lojistik merkezi ve muhteşem bir liman. Ülkemizin dış ticaretine yeni bir soluk getirecek. Kanalın her iki yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanlarının da İstanbul'un merkezindeki baskıyı ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Kanal İstanbul, dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. Kanal İstanbul'u yaklaşık 15 milyar dolarlık maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Buradan geçecek gemilerden sağlanacak gelir ve liman başta olmak üzere elde edilecek kazançla Kanal İstanbul kendi kendini rahatlıkla finanse edecektir.
'CHP ATILAN HER ADIMIN ÖNÜNÜ KESMİŞTİR'
Atılan her adımın önünü kesmiştir CHP. Bugünkü CHP de nasıl ön keseriz gayretinin içerisindedir. Onlara yandaşlık edenler yok mu? Var. Düşünün, 6 bin kilometreden alınan yollar 27 bin kilometreye geldi. Fakat genç kuşak bunları bilmiyor. Atatürk, Osmanlı'dan miras demiryolu projelerinde ipleri ele alır almaz İnönü tarafından durduruldu. CHP'nin engelleme siyasetinin başlangıcı budur.
Şimdi de Kanal İstanbul'a karşı çıkıyorlar. Devlet adabını bile hiçe sayarak akıllarına ne gelirse söylüyorlar. Yatırımcıları tehdit ediyorlar. Biz geliyoruz, geldiğimizde bilesiniz ki ödeme yapmayacağız. Bankaları tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir ya. Devletlerde devamlılık esastır. Bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Siz nasıl devlet yönetimine talipsiniz ya. Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar. Bunları öğren. Bunlar tam manasıyla çaylak. Ödeme yapmazmış, bankalara ödeme yapmazmış. Milletimiz CHP kafasına kalsa, ülke ne baraj, köprü ve fabrikalara kavuşamayacağını bildiği için söylenenleri ciddiye almıyor."
BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: İSTANBUL BOĞAZI'NDAN 13 KAT DAHA GÜVENLİ OLACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da törende yaptığı konuşmasında, "Günümüzde yılda ortalama 45 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğindeki artış, gemi boyutlarının büyümesi ve özellikle, akaryakıt gibi tehlikeli maddeleri taşıyan tanker geçişlerinin artması, dünya mirası İstanbul üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturuyor. 54 iskelede günde 500 bin yolcu taşıyan şehir içi vapur ve feribotlar içinde çok ciddi kaza riski söz konusu. İstanbul Boğazı'nı kullanan gemilerin güvenli geçişi için yıllık kapasitesinin 25 bin olduğu düşünüldüğünde bugün yaklaşık 45 bin olan, önümüzdeki yıllarda 78 bine çıkacak olan gemi trafik yükünün İstanbul Boğazı'nın seyir, can, mal ve çevre güvenliğini nasıl tehdit ettiği daha iyi anlaşılıyor. Daha geçen hafta, seyir hâlindeki kargo gemisinin bir balıkçı teknesine çarpması sonucu iki balıkçımızın hayatını kaybetmesinin acısı yüreğimizde. Bunlar İstanbul Boğazı'nda alternatif bir geçiş güzergâhına ne denli ihtiyaç olduğunu apaçık gösteriyor. Mühendislik çalışmalarında 204 bilim insanının görev aldığı Kanal İstanbul, tamamlandığında başta İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlaması, boğazın tarihsel ve kültürel dokusunun korumasının yanı sıra; İstanbul Boğazı'nın trafik yükünü hafifletecektir. Similasyonlarımıza göre Kanal İstanbul, seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli olacak. Kanal İstanbul ile Türkiye'nin denizyolu taşımacılığındaki rolü güçlenecek; Karadeniz, ticaret gölü hâline dönüşecektir" dedi.
BİNALİ YILDIRIM: BU PROJE BİR YAŞAM VE TİCARET MERKEZİ
AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ise açıklamasında projenin hayati öneme sahip olduğunu savunarak, "Bölgemizde 25 milyon trilyon dolarlık bir ticaret hacmi var. Bu bölgede gelecek 5 yılda dahi 5 milyar tonluk yük artışı söz konusu. Boğaz'ın boyutlarını büyütemeyeceğimize göre, günlük 2 bini bulan yerel trafiği, 500 bin insan taşınan boğazları, içinde bulunduğu kaza riskini ben kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Sayın Cumhurbaşkanım bu proje her yönüyle çok önemli bir projedir. Kendi içinde fizibilitesi olan, İstanbul'un güvenliğine katkı sağlayan, hava kirliliğini öneleyecek, Marmara'daki oksijen azalmasını ortadan kaldıracak önemli bir proje. Böylesine büyük bir projeyi enine boyuna her safhasında bilim adamları tartıştılar. 200'den fazla bilim adamı çevre değerlendirme raporu hazırladı. Bütün ihtimaller, olumsuzluklar, avantajlar, Türkiye'ye kazandıracağı fırsatlar bir bir değerlendirildi. Bu proje boğazlar rejimine, Montrö'ye asla çelişki teşkil etmiyor. Bu proje, Türkiye'nin egemenliğinde uluslararası ticarete açık bir su yolu ve yaşam, ticaret merkezi" dedi.
Yıldırım, "Bu projeyle, yapım esnasında en az 10 bin kişi iş aş sahibi olacak, bu da 40 bin insanın ekmek kapısı demek. İşletmede de aynısı devam edecek"şeklinde konuştu.