Talana Komisyondan ‘uygundur’ kararı

DİLEK YEĞİN

Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki Taşkınpaşa Köyü’nde Elit Bims isimli şirketin işlettiği ponza ocağında kapasite artırımına gidilmesi İnceleme Değerlendirme Komisyonunca uygun bulundu.

SİT ALANI TARTIŞMASI

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün 28 Şubat 2019 tarihli görüşünde ÇED alanının birinci derece sit alanıyla çakıştığı ve sit alanıyla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü’nden izin alınması gerektiği belirtildi. Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise proje alanının sit alanında kalmadığını söyleyerek çalışmaya izin verdi.

Alan Kırşehir-Nevşehir-Niğde-Aksaray Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda tarım arazisi kapsamında görünüyor. Orman Mesçere Haritası’nda da tarım arazisi ve “mera, otlak, yayla, çayır, bozkır” olarak nitelendiriliyor.

Proje sahasına yaklaşık iki kilometre uzaklıkta Şahinefendi Köyü, bin 800 metre uzaklıkta Cemil Köyü ve bin 750 metre uzaklıkta da Taşkınpaşa köyleri yer alıyor. Alanda mevsimsel akışlı derelerin yanı sıra Domsa Çayı ve Domsaözü Deresi bulunuyor. İlk raporda Taşkınpaşa Sulama Kooperatifi ve Şahinefendi Sulama Kooperatifi’nin bir kısmı da alanda kalıyordu. Ancak bu alanlar çıkarılarak hazırlanan ikinci rapor komisyon tarafından kabul edildi.