Maden, yol, otel uğruna acımasızca yok edilen ormanlara yaz döneminde yangın darbesi. Hemen her gün bir bölgede orman yangını çıkıyor. Türkiye Ormancılar Derneği yöneticisi Prof. Özden, orman yangınlarının yüzde 90’ının insan etkisiyle yaşandığını hatırlatarak bayramda tatile çıkacakları uyardı.

Talandan kurtulanı yangın kül ediyor

ANIL ATAŞ

DOĞANIN dengesinin sürekliliği için hayati önem taşıyan ormanlar insan eliyle yok ediliyor. Yaz döneminde ise yangınlar ormanlar için en büyük tehlike. Her gün onlarca hektarlık ormanlık alan küle dönüyor. Bodrum'da önceki gün yaşanan yangın yerleşim birimine kadar ilerledi. Son 24 saatte Antalya'dan Sinop'a birçok bölgedeki orman yangınlarını yaşandı.

Yangınlara ilişkin konuştuğumuz Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sezgin Özden, Akdeniz ve Ege bölgelerinin birinci dereceden yangına hassas bölgeler olduğunun altını çizerek, “Yazın doğalında yangın çıkması beklenir ama Türkiye’de gerçekleşen yangınların yüzde 90’ından fazlası insan etkisiyle ortaya çıkan yangınlardır. Son 15-20 yıldır kentleşme ve turistik tesislerden kaynaklanan yangınlar da görmeye başladık” dedi.

Küresel iklim krizinin orman yangınlarının sayısının artışına sebep olduğunu belirten Özden, şunları söyledi: “Nispi nemin düşük, sıcaklığın yüksek olduğu ve hafif de olsa rüzgârlı bir günde doğal ya da insan etkili yangınların çıkma olasılığı yüksektir. Dolayısıyla, yangınları önlemekte toplumun bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Tabi bunların dışında kasten gerçekleştirilen ya da orman içerisinden geçen elektrik ve doğalgaz hatlarından kaynaklı ortaya çıkan orman yangınları da mevcut. Aslında yasada, yönetmelikte bu konuya dair her şeyin sınırları çizilmiştir ama ihmalkâr bir toplumuz ne yazık ki. Bazı şeyleri dikkate almıyoruz. İnsan, ormanla iç içe olduğu sürece yangın çıkma olasılığı her zaman yüksektir. Örneğin İç Anadolu ve Doğu Anadolu’dan kentlere yoğun göç oluyor, kırsaldan kente göç olan bölgelerde orman yangını olasılığı oldukça az."

BAYRAMDA PİKNİKÇİLERE UYARI

Prof. Dr. Sezgin Özden, orman yangınlarına karşı bayram tatilinde piknik yapacakları uyardı: Nemin düşük, sıcaklığın yüksek olduğu günlerde piknikten kaçının, ateş yakmayın, sigara içmeyin. Ormanda en ufak bir yer tutuştuğu zaman teknik ekipman olmadan o yangına müdahale etmek çok zordur. Bayramda Orman Genel Müdürlüğü teşkilatının da çok dikkatli olması gerekir.