Poşetlerin para ile satılması ile öne çıkarılan ancak çevre talanına yeni kapılar açan Torba Yasa Teklifi, AKP ve MHP’nin oyları ile kabul edildi. Yaban hayatı koruma alanlarına tesis yapımından denizleri enerji santrallerine teslim edecek değişikliğe kadar pek çok düzenleme yasalaştı

Talanı poşetlediler

Hüseyin Şimşek

huseyinsimsek@birgun.net

AKP’nin plastik poşetlerin ücretli olması için hazırladığı yasa teklifinin içerisine eklenen ve çevrede geri dönüşü olmayan tahribata neden olacak düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, muhalefetin itirazlarına karşın AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Muhalefetin karşı çıktığı torba yasa teklifinin içerisinde denizlerin enerji santralları kurulması için tahsisinden kamu taşınmazlarının “gelir elde etmek için” satılmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirilmesine kadar pek çok düzenleme bulunuyor.

Denizlere enerji santralı

Kıyı Kanunu’nda yapılan değişiklikle deniz sularını milyonlarca ton atıkla kirletecek enerji santralı projelerine izin verilebilecek. Santral projeleri, yargı kararıyla iptal edilemeyecek. Genel Kurul’da düzenleme üzerine yapılan görüşmeler sırasında CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri maddenin yasa teklifinden çıkartılmasını istedi. Üç partinin bu talebini reddeden AKP, önerge üzerinde değişikliğe gitti. Tatlı ve tuzlu sularda enerji santralı yapılmasını öngören maddeyi değiştiren AKP, tatlı su kaynaklarını tekliften çıkararak santralların yalnızca “denizlere” yapılmasına karar verdi.

Ormanlara turistik tesis

Karayolları Trafik Kanunu’nda da değişikliğe gidildi. Bundan böyle yaban hayatı koruma alanlarında önceden izin verilmeyen tesis, köprü ve yollar inşa edilebilecek. Yapım izni konusunda Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilendirilirken, hayvanlar için doğal yaşama alanlarına “çit” çekilecek ve bu tesislere yaklaşmaları engellenecek.

Hazine arazilerini satabilecek

Torba Yasa’da dikkat çekici bir diğer değişiklik Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da yapıldı. Düzenleme ile Hazine mülkiyetinde olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsis edilen bina, arsa gibi taşınmazlar da bundan sonra “gelir elde etmek için” kiralanabilecek ya da satılabilecek. Satış işleminde tek yetkili Bakanlık olacak. AKP, bu düzenlemeyi, “Bakanlığın tasarrufundaki malların ‘kısa sürede’ ve mümkün olan en az kamu kaynağı kullanılarak kiralanması ya da satılması için yapılıyor” şeklinde savundu.

‘İhlaller artacak’

Düzenlemenin doğa talanına yol açacak ihlalleri artıracağını söyleyen CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Değişiklikler, Türkiye’de var olan doğa ve çevre talanını daha da kötüleştirecektir ve bir daha onarılması mümkün olmayan sonuçlara neden olacaktır” dedi.

Plastik poşet 25 kuruş

AKP’nin teklifte öne çıkardığı plastik poşetler, tüketiciye 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.