Cumhuriyet Kadınları Derneği'nin Ordu Şube Başkanı Yasemin Aksu, yönetim kurulu üyeleri ve üyelerinin büyük bölümü dernekten istifa ettiler.

Taliban açıklaması tepki çekmişti: Cumhuriyet Kadınları Derneği’nde toplu istifa

Cumhuriyet Kadınları Derneği’nde, “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz ve selamlıyoruz” başlıklı bildirinin ardından yaşanan kriz sürüyor. Ordu’da derneğin şube başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve üyelerinin büyük bölümü istifa etti.

Yerel haber sitesi Ordu Yorum’da yer alan habere göre, Cumhuriyet Kadınları Derneği Ordu Şubesi Başkanı Yasemin Aksu, “Cumhuriyet Kadınları“ adını kendilerine hedef alarak aday olduklarını ve seçilerek çalışmaya başladıklarını hatırlatarak, “Dernek Genel Başkanı Tülin Oygür’ün Taliban yönetimine destek açıklamasını okuyunca; bu derneğin benim ve benim gibi düşünün yönetim kurulu arkadaşlarımın fikirleriyle hiç bağdaşmadığını gördüm“ dedi.

“Ben Atatürk devrimleri ve ilkeleriyle büyümüş ve her zaman Atatürk'ün yolundan gitmeyi hedef seçen bir Cumhuriyet kadınıyım“ diyen Yasemin Aksu, şu açıklamayı yaptı;

“Yayınlanan bildiride; bazı kadın örgütlerinin 'Taliban'ı tanımıyoruz, Taliban'ı tanıyanı da tanımıyoruz' sloganına karşı; 'Bağımsız Afganistan'ı tanımayanı da tanımıyoruz' denmektedir.

Taliban eli kanlı bir terör örgütüdür. Bunu birçok dünya devleti kabul ettiği gibi Türkiye'de kabul etmektedir. Peki bu terör örgütü Afganistan'da Cumhuriyet mi kuracaktır? Tabi ki hayır. Şeriat kanunları ile insanları asıp kesen bu terör örgütü tüm ülkeyi ele geçirdiğini, kadınları ve çocukları baskı ve tahakküm altına alacak, istedikleri yaşam biçimine girmeyi rededenleri de vahşice öldürecektir.

Bu gerçekleri bütün Dünya görürken, CKD genel merkez yönetiminin görmemesi de çok ilginçtir.

Bağımsız Afganistan nerede kurulmuş da CKD Genel Başkanı tanıyabiliyor?

Ne mutlu bizleri ki Atatürk gibi bir liderimiz olmmuştur. Bir Türk kadını olarak O'nun yolundan asla sapmayacağız ve bize vermiş olduğu hakları sonuna kadar koruyacağız.

Bu yüzden Taliban'ı muhatap kabul edenleri tanımıyoruz ve tanımayacağız. Taliban'a kucak açan Cumhuriyet Kadınları Derneği'nden ben ve yönetimdeki arkadaşlarım istifa etmiş bulunuyoruz.“

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Öygür, şeriatçı örgüt Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından, “Bağımsızlık, gerçek uygarlığa kavuşmanın ön şartıdır. Afganistan’da olan budur” ifadelerinin kullanıldığı, “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz ve selamlıyoruz” başlıklı bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklama ardından derneğin kurucu başkanı Avukat Şenal Sarıhan istifa etmişti. Derneğin eski başkanı Canan Arıtman, Öygür’e istifa çağrısı yaparken tanınmış haber spkeri Gülgün Feyman da istifa kararı alan bir diğer isim olmuştu.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, yaşanan tartışmaların ardından "şeriatı ve şeriat yönetimini değil, Afganistan'ın bağımsızlığını selamladıklarını" söyleyerek açıklamalarını savunmuştu.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ise ''TKDF olarak, bu utanç duyulan bildiriyi kınıyoruz. Afganistan’daki kadın ve çocuklar sizin siyasi yandaşlık ajandanızın malzemesi olamazlar'' ifadeleriyle CKD'nin açıklamasına tepki gösterdi.