Taliban yönetiminin sözcüsü Zabinullah Mücahid, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile Diyarbakır'da bir araya geldi. Mücahid, iş insanlarını Afganistan'a yatırım yapmaya çağırdı.

Taliban, Diyarbakır’da yatırım çağrısı yaptı: Davet HÜDA PAR’dan!
Fotoğraf: hudapar.org

Taliban'a teslim edilen Afganistan’daki hükümet sözcüsü Zabihullah Mücahid, Diyarbakır'da Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nu ziyaretinde iş insanlarına ülkelerine yatırım yapmaya çağırdı.

Alimler ve Medreseler Birliği tarafından gerçekleştirilen, "7'nci Alimler Buluşması" için Diyarbakır'a gelen Zabihulah Mücahid, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile görüştü.

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığında gerçekleşen görüşmede Yapıcıoğlu, ziyaretten ‘memnuniyet’ duyduğunu söyledi.

Afganistan'ın “Sovyet Rusya ve ABD işgalleri nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını” söyleyen Yapıcıoğlu, "Çok uzun süren bu savaştan dolayı ve Afganistan'ın altyapısı tahrip oldu, insan kaynakları çok ciddi bir zarar gördü, ekonomik kaynakları halen ambargolar dolayısıyla tam olarak kullanılamıyor. Bu vesileyle bir kez daha bütün İslam ülkelerine çağrıda bulunuyoruz. Siyasi, kültürel her türlü ilişkiyi oradaki kardeşlerimizle kurmak ve onların elinden tutmak hepimizin boynunun borcudur" dedi.

İslam ülkelerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri, iş insanları başta olmak üzere herkese düşen görevlerin olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, "Afganistan'ı yeniden ayağa kaldırmak, huzur ve sükunetin devamı, refahın oraya yeniden avdet etmesi için herkes üzerine düşen vazifeyi yerine getirirse inşallah bu kardeşlerimiz yaşadıkları bunca zorluktan sonra daha rahat bir vaziyeti yaşayacaklardır" diye konuştu.

'YATIRIMLARIMIZIN SERMAYEYE VE İŞ BİRLİĞİNE İHTİYACI VAR'

Mücahid ise "Türkiye halkı ve devletinden ve burada bulunan dostlardan isteğimiz; Afgan halkı son birkaç yıldır ciddi sıkıntılarla karşılaştılar. Ülkemizde savaş yeni bitmiş sayılır. Bu nedenle ülkemizin yardım ve ekonomik projelere ihtiyaçları var" İfadelerini kullandı.

İş insanlarına Afganistan'a yatırım çağrısında bulunan Mücahid, "Türkiyeli iş adamlarının Afganistan'da oluşan fırsattan istifade etmelerini istiyoruz. Ülkemizde 40 yıl boyunca var olmayan emniyet ve güven şu an oluşmuş durumda. Bu da yatırımlar için çok güzel ve müsait ortamdır. Türkiye hükümeti, halkı, iş adamları, alimleri ve bizimle aynı düşüncede olanlar bize destek ve yardım edebilirler, Afganistan'da yatırım yapabilirler. Yapacakları yatırımlar sayesinde hem kendileri bundan istifade edecek hem de halkımıza büyük faydaları olacaktır" diye konuştu.

Mücahid, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki ekonomik tecrübelerden istifade edebiliriz. Şehirlerimizi tekrardan imar edebiliriz. Aynı şekilde elektriğimizi üretebiliriz. Bu yatırımlarımızın sermayeye ve Afganlarla iş birliğine ihtiyacı vardır. Türkiye'de yaşayıp ülkelerinin kalkınmasında tecrübe sahibi olan tüccar ve iş adamlarından isteğimiz aynı tecrübelerini Afganistan'a da aktarmalarıdır. Maden, imar ve çeşitli alanlarda yatırım yapabilirler. Türkiyeli dostlarımızdan ricamız bizleri desteklemeleri, Afganistan'ın da Türkiye gibi kalkınmasına öncülük etmeleridir."