Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin üzerinden bir yıl geçti. Kadınları sosyal hayattan silen, kız çocuklarına okulu yasaklayan Taliban, spordan sanata seyahatten kültüre hemen her alanda yasak getirdi.

Taliban gericiliği kıskacında: Cehenneme dönüş

Dış Haberler Servisi

Joe Biden’ın ‘sonsuz savaş’ı bitirme kararının ardından Amerikan emperyalizminin 20 yıllık işgale son vererek Afganistan’ı Taliban’a teslim etmesinin üzerinden bir yıl geçti. Amerikan askerlerinin Bagram Üssü’ndeki teçhizatı, silahları ve araçları bırakarak arkasına bakmadan alelacele kaçmasının ardından 15 Ağustos 2021’de başkent Kabil’e girerek ülkenin kontrolünü ele geçiren Taliban, aradan geçen 365 günde ülkeyi adeta cehenneme çevirdi.

ŞERİATA KARŞI MÜCADELE

Köktendinci rejimden en fazla çekenler ise kadınlar oldu. Yüzü ve vücudu tamamen kapatan burkayı zorunlu tutan, kız çocuklarının okula gitmesini yasaklayan, kadınların yanlarında erkek bir akrabaları olmadan seyahat etmeleri yasaklayan Taliban kadınları resmen köleleştirildi.

Yapılanlar sadece bunlarla sınırlı değil. Çocuk yaşta zorla evlendirmelerin önünü açan, kadınların çalışmasını engelleyen gericiler yasak ve baskılarda sınır tanımıyor. Ancak Afgan kadınlar, Taliban’ın tüm yasaklarına rağmen seslerini çıkartmaktan vazgeçmedi. Ülkenin farklı bölgelerinde eylemler düzenleyen kadınlar, “Kıyafetime Dokunma” hareketi başlattı.

Taliban gericiliğinin kıskacındaki Afganistan’da kadınlar, karanlık rejime karşı mücadeleden vazgeçmiyor. Afganistanlı Kadınların ‘Kendiliğinden Hareketi’, Taliban’ın ülkeyi ele geçirişinin birinci yılı nedeniyle sokaklara çıktı. Şeriatçı Taliban’a karşı kadınlar, 15 Ağustos’u "Afganistan Kadın Dayanışma Günü" ilan ettiklerini duyurdu.

YAŞAMLARI MAHVOLDU

Af Örgütü’nün yayımladığı ‘Ağır çekimde ölüm: Taliban yönetimi altındaki kadınlar ve kız çocuklar’ başlıkı raporda kadınların ve kız çocukların ‘yaşamının mahvedildiğini’ ve ülkede işkencenin sistematik hale geldiğine dikkat çekildi.

KADINLARIN TALEPLERİ

•Kız çocuklarının eğitime dönmesi.
•Kadınların istihdama dahil edilmesi.
•Kadınların hakları tanınmalı.
•Kadınların siyasete katılmasının önündeki engeller kaldırılmalı.
•Keyfi tutuklamalar, ayrımcılık eylemleri, şiddet, baskı ve idamlar bir an önce durdurulmalı.
•Basına uygulanan baskılara son verilmeli.

HALK AÇLIĞA MÂHKUM EDİLDİ

Afganistan’daki insani durum ise son siyasi ve sosyoekonomik gelişmelerle önemli ölçüde kötüleşti. Temel hizmetler çöküşün eşiğinde ve zaten savunmasız olan nüfusun ihtiyaçlarını daha da kötüleştiriyor. 12.9 milyonu çocuk, toplamda 24,4 milyon insanın, insani yardıma ihtiyacı var. Ülkedeki yiyecek eksikliği, çocukların sağlığı üzerinde yıkıcı sonuçlar doğururken geleceklerini de tehdit ediyor. Çocukları Kurtarın Vakfı’nın araştırmasına göre kız çocuklarının aç uyuma olasılığı erkek çocuklara kıyasla iki kat daha fazla. Rapora göre kız çocukların yüzde 46’sı, erkek çocukların yüzde 20’si okula gitmediğini söylüyor. Ayrıca kız çocukların yüzde 26’sı, erkek çocukların yüzde 16’sı ise depresyon belirtileri gösteriyor.

taliban-gericiligi-kiskacinda-cehenneme-donus-1052181-1.