ABD'nin çekilmesiyle birlikte Taliban komutanları ülkenin tamamını ele geçirip kendi İslam devletlerini kurma çağrıları yapmaya başladı.

Taliban gözünü Afganistan'ın tamamına dikti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afganistan'da birliklerin çekilmeye başlaması ve ABD'nin hava desteğini bitirmesi, ülkenin geleceğine ilişkin yeni ihtimaller doğurdu.

ORDU ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDI

Afganistan'da taraflar arasındaki barış görüşmeleri sürerken Taliban ve benzeri örgütlerin ülke çapındaki saldırıları da arttı. Mayıs ayında ABD ordusunun çekilmeye başlamasından beri 30 bölgeyi kontrol eden güçlerle Afgan ordusu arasındaki gerilim bitmiyor. İkmal yollarındaki zorluklar sebebiyle, Afgan ordusu Taliban'a karşı girdiği son çatışmalardan geri çekilmek zorunda kalmıştı.

"EFENDİLERİ YENİLDİ"

Taliban liderleri, avantajlı durumlarının ABD'nin boşluğunda iktidarı almak için elverişli koşulları oluşturduğunu iddia ediyor. Ghazni şehrindeki kanlı saldırılardan sorumlu olan Taliban komutanı Mullah Misbah durumu "Efendileri yenildikten sonra köleleri İslam devletiyle mücadele edemez" şeklinde ifade ediyor. ABD'nin Taliban'ı yenemeden çekilmesinin, yaptıkları en büyük hata olduğunu ifade ediyor.

HÜKÜMET ENDİŞELİ DEĞİL

Bir başka Taliban komutanı Hafizullah Hamdan da geri çekilmenin ABD'nin yenilgisi olduğunu ifade ediyor. Afgan hükümeti ise endişeli değil. Taliban birliklerinin Afgan ordusunun hava saldırılarına karşı savunmasız oldukları ifade ediliyor.

Taliban sözcüleri, savaşın geleceğini hükümetin izleyeceği tutuma bağlarken, hükümetten şu ana kadar herhangi bir yorum gelmedi.