İktidar medyası köktendinci Taliban’dan modern ve demokratik bir örgüt çıkarmakta kararlı. Afgan halkının korkularını görmezden gelen yandaş medya, AKP iktidarını boşa düşürmemek için elinden geleni yapıyor.

Taliban’ı parlatma yarışına girdiler!

Zilan AKAY

Afganistan'daki yönetimi ele geçiren Taliban’a AKP’den gelen “dostluk” mesajlarına yandaş medya kayıtsız kalamadı. ABD emperyalizminin yıllardır işgal ettiği topraklarda, yeniden iktidara yürüme fırsatı bulan Taliban, bir hafta içinde Kabil’i kendine benzetmeyi başardı. Halklara sunulan özgürlük ve demokrasi vaatlerinin ömrü bir hafta bile olamadı. İslamcılara terk edilen coğrafyada başta kadınlar olmak üzere milyonlar yalnızlığa mahkûm edildi. Tüm bu yaşananların baş mimarı olan emperyalist güçler şimdi de köktendinci örgütün uluslararası alanda kabul görmesi için adımlar atıyor. Erdoğan da bu koronun en istekli parçası durumunda. Resmi ağızlardan verilen mesajlarla Taliban’ın ılımlı bir politika ile hak ve özgürlükleri gözeterek yönetebileceği algısı yaratılıyor.

Taliban yöneticilerinin açıklamalarını memnuniyetle karşılayan Erdoğan’ın kontrolündeki medya, bu konuda kritik bir görev üstlendi. Taliban sözcülerinden Abdulkahhar Belhi’nin açıklamasını sayfasına manşet yapan Yeni Akit, evlere yapılan baskının ve kadınlara uygulanan şiddetin Batı’nın uydurması olduğunu iddia etti. Afgan kadınların korkuları dünya basınında yer alırken Akit bunu görmezden geldi. Taliban’ın güncellendiğini iddia etti.

TALİBAN KADINLARLA BİRLİKTE ÇALIŞACAKMIŞ

Aydınlık Gazetesi ise ABD'nin 20 yıllık işgalinin sona erdiğini ve bu yüzden Taliban'ın varlığı ile Afgan halkının zafer kazandığını iddia etti. Ayrıca ‘haber’de gazeteciler ve medya kanalları hedef gösterildi; ABD emperyalizmini savunmakla suçlandı. Bir başka haberinde Taliban’ın verdiği ‘ılımlı imaj’ı yayımlayan Aydınlık, Afganistan halkının endişelerine yer vermedi. “Kadınlar toplumda aktif olacak ve kadınlarla omuz omuza çalışacağız” başlıklarıyla sundukları haberlerle, örgütü meşrulaştırma çabasına girerek, Afgan kadınların korkularını yok saydılar. Taliban sözcülerinden Suheyl Şahin ile konuşan Türkiye gazetesi ise manşetini “Herkesten çok Taliban’a ihtiyaçları var” diyerek verdi. Sağlık, eğitim, ekonomi, inşaat, enerji alanında ve bakir yeraltı zenginliklerinin işlenmesi konusunda Taliban’ın Türkiye ile çalışmak istediği aktarıldı. Tüm dünyada örnek olacak bir yönetim modeli ortaya koyacaklarını açıklayan Taliban sözcülerine yer veren Türkiye Gazetesi, Taliban ile iş birliği yapılacağının sinyalini verdi.

İktidar destekçi medyadan Yeni Şafak ve Milli Gazete de Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği’nin (UMAD) Afganistan’a çağrısına yer verdi. Her iki gazete de UMAD’ın Türkiye ile Taliban yönetimindeki Afganistan’ın çok yönlü işbirliği yapabileceğine değindi. Taliban’a ülkede kan dökmeden birlik ve istikrarı sağladığı için övgülere yer veren gazeteler memnuniyetlerini dile getirmekte sakınca görmedi.

MİLİTANIN ELBİSESİYLE MODA TANITIMI YAPILDI

Takvim Gazetesi de geçtiğimiz günlerde ‘Elbiseleri bile son moda’ manşetiyle yaptığı haberde komik duruma düştü. “Örgüt üyeleri ünlü markaların tasarımlarını giyip Kabil’de şov yaptı” başlığıyla insanları hayret ettirdi. Taliban’ın Afganistan’daki yönetimi ele geçirip yeni bir düzen kurduğunu iddia ederek, militanlarını samimi gösterme yarışına katıldı. Örgütün kanlı eylemlerini görmezden gelerek militan kıyafetlerini öne çıkardıkları haberde, çaresizce iktidarın Taliban’a karşı ılımlı politikasını devam ettirdi.