Afganistan'ın doğusunda ve merkezindeki Nangarhar ve Daykundi vilayetlerinin merkezi Celalabad ve Nili kentleri Taliban kontrolüne geçti. Taliban'ın başkent Kabil'e girmeye başlamasının ardından Afganistan İçişleri Bakanlığı, yönetimin Taliban'a devri için müzakerelere başlanacağını aktardı. Cumhurbaşkanı Gani de akşam saatlerinde Kabil Havalimanı'ndan kalkan bir uçakla ülkesinden ayrıldı.

Taliban Kabil'de | Cumhurbaşkanı Gani ülkeyi terk etti, yönetim Taliban'a devredilecek

Afganistan'da, mayıstan bu yana saldırılarını arttırarak sürdüren Taliban, ülke sınır geçişlerinin tamamını ve vilayetlerin büyük çoğunluğunu ele geçirdi. Ülkede, yönetimin Taliban'a devri için müzakerelere başlanacak. Öte yandan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin de ülkeyi terk ettiği aktarıldı.

Afganistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin detaylar şöyle:

23:30 | TALİBAN MİLİTANLARININ CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NDAKİ GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

Al Jazeera, Taliban militanlarının Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın içinde olduğunu gösteren görüntüler paylaştı.

Görüntülerde, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Afganistan'ı terk etmesinden birkaç saat sonra Taliban militanlarının sarayda dolaştığı görülüyor.

23:20 | BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından yarın acil toplanacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Norveç ve Estonya'nın acil toplantı talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi, bir araya gelecek.

Konsey, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi ve Afgan hükümetinin düşmesi üzerine yarın yerel saat ile 10.00'da toplanacak.

22:00 | ÜLKEYİ TERK EDEN GANİ’DEN İLK AÇIKLAMA

Afganistan Devlet Başkanı Gani, kan dökülmesini önlemek için ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

Afgan Cumhurbaşkanı Gani "Taliban beni uzaklaştırmayı başardı, tüm Kabil'e ve Kabil halkına saldırmak için buradalar. Kan dökülmesini önlemek için en iyisinin ayrılmak olduğunu düşündüm" açıklamasını yaptı. Gani'nin Facebook üzerinden yaptığı açıklamada mevcut konumuyla ilgili bir bilgilendirme yapmadı.

Reuters'a konuşan üst düzey bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi ise Gani'nin Tacikistan'a gitmek üzere ülkeden ayrıldığını söyledi.

Taliban yetkilileri, Gani'nin gerçekten ülkeden ayrılıp ayrılmadığını kontrol edeceklerini aktardı.

20:45 | AFGANİSTAN’DA İKTİDARIN DEVRİ İÇİN KOMİTE KURULDU

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kabil'de iktidarın devri sürecini koordine etmek üzere bir koordinasyon komitesi kurulduğunu duyurdu.

Karzai, komitede kendisnin yanı sıra, Taliban ile müzakere komisyonuna başkanlık eden Abdullah Abdullah'ın ve eski savaş ağası ve radikal İslamcı eski Başbakan Gulbuddin Hikmetyar'ın yer alacağını söyledi.

Karzai, video mesajında, Taliban'dan ve hükümet güçlerinden Afgan halkını korumasını istedi.

20:30 | TALİBAN, CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NI ELE GEÇİRDİ, KABİL’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdiğini duyurdu.

Hükümet yetkilileri henüz bu konuda açıklama yapmadı.

Khaama Press ajansının aktardığına göre, Afganistan İçişleri Bakanlığı, başkent Kabil’de akşam saat 21.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağının uygulanacağını açıkladı.

Afganistan İçişleri Bakan Vekili Abdul Sattar Mirzakval, sokağa çıkma yasağının, karışıklıkları önlemek, şehir sakinlerinin hayatlarını ve malvarlıklarını korumak için uygulandığını belirterek, “Vatandaşlarımızı, saat 21.00’dan sonra evlerinden çıkmamaya ve itidal korumaya çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

NATO ise, Afganistan'ın Kabil Havalimanı'nda tüm ticari uçuşların askıya alındığını duyurdu.

taliban-kabil-de-cumhurbaskani-gani-ulkeyi-terk-etti-yonetim-taliban-a-devredilecek-910607-1.

17:54 | TALİBAN SÖZCÜSÜ: KAMU BİNALARININ KONTROLÜ ELE ALINMAYA BAŞLANDI

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı.

Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkenti "barışçıl şekilde devralmak istediklerini" ve bu nedenle güç kullanmadıkları ancak hükümet güçlerinin bölgeden ayrılıp binaları boşalttığını belirtti.

16:49 | CUMHURBAŞKANI GANİ, ÜLKEYİ TERK ETTİ

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, akşam saatlerinde Kabil Havalimanı'ndan kalkan bir uçakla ülkesinden ayrıldı. Sabah saatlerinde Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından, 2014 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanı olan Gani, Afganistan'ı terk etti.

14:32 | BM'DEN TALİBAN'A ÇAĞRI: SİVİLLERİ VE İNSANİ YARDIM ÇALIŞANLARINI KORUYUN

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'da sivillerin ve BM ile diğer yardım kuruluşları çalışanlarının güvenliğinin sağlanması için Taliban'a çağrıda bulundu.

AA’nın aktardığına göre, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Afganistan'daki son duruma ilişkin soruları cevapladı. "BM durumu yakından izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyor" diyen Laerke, ülke genelinde görev yapan çok sayıda BM çalışanının tahliyesine ilişkin ise bilgi vermedi.

Laerke, BM çalışanlarının güvenliğinden endişe edip etmediklerine ilişkin "Güvenlik konusunda, BM ve BM dışı insani yardım çalışanları da dahil sivilleri korumak için Taliban ve çatışan tüm tarafların uluslararası yasalara göre yükümlülükleri olduğunu hatırlatıyoruz" ifadesini kullandı.

Laerke, dün ( 14 Ağustos ) 13 Ağustos'ta Afganistan'da artan güvensizliğe rağmen, BM'nin kesintisiz 70 yıldır bulunduğu ülkede insani yardım çalışmalarına devam etmekte kararlı olduğunu bildirmişti.

taliban-kabil-de-cumhurbaskani-gani-ulkeyi-terk-etti-yonetim-taliban-a-devredilecek-910608-1.

Sözcü Laerke, Afganistan genelinde özellikle insani konularda faaliyet gösterenler başta olmak üzere BM'nin çok büyük mevcudiyeti olduğunu vurgulamıştı.

14:00 | REUTERS GEÇİŞ HÜKÜMETİNİN BAŞKANI BELLİ OLDU

Reuters haber ajansı, iktidarın Taliban'a devredilmesiyle kurulacak geçiş hükümetine Afganistan'da bir dönem İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Ali Ahmed Celali'nin başkanlık edeceğini duyurdu. Ajans, haberini Taliban militanları başkent Kabil'de toplanırken üç ayrı diplomatik kaynağa dayandırdı.

afganistan-icisleri-yonetimin-taliban-a-devri-icin-muzakerelere-baslanacak-910544-1.
Taliban, Kabil'in kenar mahallerine girdi (AA)

13:58 | TALİBAN, 5 BİN MAHKUMU SERBEST BIRAKTI

Afganistan’ın 34 vilayetinden 31’inde kontrolü ele geçiren ve başkent Kabil’e doğru ilerleyen Taliban, Kabil’in doğusunda yer alan Puli Çarhi’deki hapishanede bulunan 5 bin mahkumu serbest bıraktı. Hapishanede bulunan yaklaşık 5 bin mahkum arasında Taliban güçlerinin yanı sıra siyasi tutuklular ve IŞİD'lilein bulunduğu ifade ediliyor.

Taliban’ın Bagram hava üssünü ele geçirdiği ve Bagram hapishanesinde bulunan 5 bin mahkumu da serbest bıraktığı ifade ediliyor. Mahkumlar arasında Taliban güçleri ve IŞİD'lilein olduğu kaydediliyor.

afganistan-icisleri-yonetimin-taliban-a-devri-icin-muzakerelere-baslanacak-910516-1.

13:34 | TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA

İHA'nın aktardığına göre, Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu. Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

Taliban tarafından yapılan açıklamada, başkent Kabil'de hastanelerin hizmet vermeye devam edeceği ve acil yardımların girişine izin verileceği belirtildi. Açıklamada, havalimanının da çalışmayı sürdüreceği ifade edildi.

12:40 | YÖNETİM TALİBAN'A DEVREDİLECEK

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkente girmesinin ardından yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, Taliban'ın başkente girmesinin ardından Kabil'e saldırılmayacağını ve yönetimin devri konusunda müzakerelere başlanacağını açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, Mirzakval, Kabil halkına seslendiği konuşmasında "Afganistan İçişleri Bakanı Vekili sıfatıyla tüm emniyet güçlerinin, özel kuvvetlerin ve diğer personelin şehrin güvenliğini sağlamak için farklı yerlerde görevlerini sürdürmelerini emrettim. Halkımız hiç endişe etmesin. Şehirde şu an güvenlik sorunu yok" ifadesini kullandı.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili ayrıca başkentin kenar mahallelerine giren Taliban'ın Kabil'e saldırmayacağını belirterek "Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek" değerlendirmesinde bulundu.


CUMHURBAŞKANİ GANİ, RESMİ BİR AÇIKLAMA YAPMADI

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi de yayınladığı video mesajında, Kabil'in güvenliğine dair teminat vererek, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin siyasi seçkinlere Taliban ile anlaşmaya varma yetkisi verdiğini ve bir anlaşmaya varılana kadar Kabil'e saldırı olmayacağını dile getirdi.

Afganistan İçişleri Bakanlığının mesajı, Gani'nin istifa edeceği yorumlarına neden olurken, Gani henüz resmi açıklama yapmadı.

10:48 | TALİBAN, KABİL'E GİRDİ

Taliban'ın, Nangarhar eyaletinin başkenti ve Afgan hükümetinin kontrolünde kalan iki büyük kentinden biri olan Celalabad'ı da hakimiyet kurduğu bölgelere ekledi. AP'nin bildirdiğine göre Taliban, başkent Kabil'e doğru çemberi daraltırken, ülkede bulunan tüm sınır geçiş noktalarını ele geçirdi. Ajans, Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Raşid'in, Taliban militanlarının, hâlâ hükümet kontrolünde bulunan son nokta olan Torkham sınır kapısını ele geçirdiğini söylediğini aktardı.

Taliban'dan yapılan açıklamada ise başkent Kabil'in merkezinin güç kullanılarak ele geçirilmeyeceği duyuruldu. Açıklamada "Geçiş sürecinin güvenli bir şekilde yapılması için müzakereler sürüyor" açıklaması yer aldı. Açıklamada, kentin güvenlik sorumluluğunun şimdilik hükümete ait olduğu belirtilerek, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için müzakerelerin sürdüğü kaydedildi.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Khalilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle acil durum görüşmeleri gerçekleştirdiğini söyledi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu. İçişleri Bakanı, Afganistan'da bir geçiş hükûmetine, barışçıl bir yönetim devri yaşanacağını söyledi.

ÜLKEDEN AYRILMAK İSTEYEN TÜRK VATANDAŞLARINA ELÇİLİKTEN ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği ile temasa geçmesini istedi.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri çağrısında bulundu.

Elçiliğin numarası "+93 79 782 82 83" olarak paylaşıldı.


ABD KABİL’DEKİ BÜYÜKELÇİLİĞİNİ TAHLİYE EDİYOR

ABD ordusu Afganistan’ın başkenti Kabil’deki büyükelçiliğini tahliye ediyor.

ABD’nin Kabil’deki büyükelçiliği, Taliban’ın ilerleyişinin ardından görevli personelin tahliye edileceğini açıkladı. Elçilikten yapılan açıklamada, “Taliban’a, ABD personelini veya misyonumuzu riske atacak herhangi bir eylem sonucu, Savunma Bakanlığı’nın hızlı ve güçlü yanıt vereceğini ilettik” denildi.

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e ilerliyor. Ülkedeki birçok önemli kenti ele geçiren Taliban’ın ilerleyişi, başkentteki dış ülke temsilciliklerini de harekete geçirdi. ABD Başkanı Joe Biden, bölgeye 5 bin asker göndererek ülkede görevli sivil personeli tahliye etme kararı aldıklarını açıkladı. ABD’nin Kabil’deki büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Taliban’a, ABD personelini veya misyonumuzu riske atacak herhangi bir eylem sonucu, Savunma Bakanlığı’nın hızlı ve güçlü yanıt vereceğini ilettik. Bakan Blinken, daha fazla kan dökülmesini önlemek ve Afganistan için siyasi bir çözüm arayışında olan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, diğer Afgan liderler ve bölgesel paydaşlarla temasa geçecek” denildi.

ABD İLE İŞ BİRLİĞİ YAPAN AFGANLAR DA TAHLİYE EDİLECEK

Elçilikten yapılan açıklamada, bölgeye 5 bin ABD askerinin gönderileceği ve ABD’ye yardım eden ve Taliban nedeniyle risk altında olan Afganların da tahliye edileceği ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Diplomatik, askeri ve istihbarat ekiplerimizin tavsiyelerine dayanarak Başkan Joe Biden, ABD Büyükelçiliği ve diğer müttefik personelinin düzenli ve güvenli bir şekilde geri çekilmesini sağlamak için yaklaşık 5 bin ABD askerinin konuşlandırılmasına izin verdi. Biden, görevimiz sırasında bize yardım eden ve Taliban ilerleyişinden dolayı özel risk altında bulunan Afganların da tahliyesine izin verdi.”