Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, eğitim almaları ve kamuda çalışmaları yasaklanan kadınların, Kabil'de park ve bahçelere gitmelerine de yasak getirdi. Kadın haklarına ciddi kısıtlamalar getiren Taliban, çalışan kadınların maaşlarını beşte bire düşürmüştü.

Taliban, kadınların park ve bahçelere girişlerini yasakladı

Geçtiğimiz yıldan bu yana Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, kadın haklarına dönük kısıtlamalarına bir yenisini daha ekledi.

Euronews'in AFP'den yaptığı aktarıma göre Taliban, hafta başında park ve bahçe yönetimlerine gönderilen mesajda kadınların başkent Kabil'de park ve bahçe gibi kamuya açık alanlara girişinin de yasaklanmasını istedi.

Ülkede şu ana kadar kadınlarla erkeklerin park ve bahçelere farklı saat aralıklarında girişlerine izin veriliyordu.

Konu hakkında AFP'ye konuşan Erdemi Teşvik ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Akif Sadık Muhacir, kuralların birçok yerde ihlal edildiğini ileri sürerek "Karma eğitim vardı ve başörtüsüne saygı gösterilmiyordu. Bu nedenle şimdilik böyle bir karar alındı" ifadelerini kullandı.

"AKIL SAĞLIĞIMIZ İÇİN BU TÜR YERLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Parka girmesine izin verilmemesi nedeniyle çocuklarının oynadığı yeri restorandan izlemek zorunda kalan Vahide "Okul yok, iş yok. Biraz eğlenebilmek için en azından bir yere gidebilmemiz lazım. Akıl sağlığımızı korumak için eğlenmemizi sağlayacak alanlara ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Öte yandan Taliban yönetimi ele geçirdiği 2021 yılından bu yana kadınların ilkokuldan sonra eğitimlerine devam etmelerini yasakladı. Burka zorunluluğu da getiren Taliban kadınların şehir dışına tek başına seyahat etmesini de engelledi.